Evenemang

2025

BILJETTER biljettkiosken.se/vibrationsverket eller med Swish i entrén.
ANMÄLAN till Workshops info@vibrationsverket.se
BETALNING sker till KF Balans i Fokus. Swish 1233097995 eller bankgiro 146-7786

Mitt bland blommande mandelblommor står nu det stora vita, vackra tältet och väntar på att fyllas!

Vi hoppas att ni, både vuxna och barn, liksom fjärilar, trollsländor, skalbaggar och alla andra som bidrar till den livsviktiga mångfalden i världen, känner er välkomna att titta förbi i sommar, deltar i våra workshops eller tar del av sommarens gästspel och evenemang!
För att kunna genomföra allt detta fina får vi ett verksamhetsstöd från Region Gotland och sedan 2022 har vi beviljats ett treårigt utvecklingsbidrag för regional kulturverksamhet från Statens Kulturråd. Projektet heter RUM FÖR RÖRELSE och bidraget löper ut sista oktober, så detta blir vår sista säsong då vi särskilt kan verka för breddad regional infrastruktur gällande dans- och ny cirkuskonst, med musik- och klangkonst i nära relation – vara en mindre produktionsplats, scen, plats för möte, träning och residens. Vi hoppas såklart på en fortsättning! Denna sommar samverkar vi med Östergarns Kulturförening, Film på Gotland, Dansutvecklare Region Gotland, och med många fria aktörer samt ideella krafter!
Tack alla!!! Och välkomna till VIBRATIONSVERKET – RUM FÖR RÖRELSE!

 

SOMMARENS PROGRAM
men först…
Vi är sena med säsongens program för vi har varit upptagna med BOKEN! Till slut, en jubileumsbok om våra 20 år (nu 21…)!
Boken heter Öra, rum och rörelse – Vibrationsverkets jubileumsbok, en resa genom cirkus
Den är skriven av mig, Anna E Weiser, och fenomenalt formgiven av Knut Stahle.
Boken är publicerad med ovärderliga bidrag från Stiftelsen Längmanska Kulturfonden, Sällskapet DBW:s Stiftelse och Region Gotland.
 
JUBILEUMSBOKSLÄPP – korg-performance, mingel och musik! 
Lördagen den 19 juli kl 17.00 i tältet i Anga. Välkommen!
Vibrationsverket framsida
 
KLINGANDE KORG
Vi sätter strax i gång det utforskande projektet Klingande Korg, 
med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor, som ska:
Undersöka hur korgtekniker kan användas som performativa verktyg, laborera med korgflätandets ljudvärld och prova möjligheten att fläta stort och skulpturalt. Och göra det tillsammans med barn, i tältet i Anga, som är det f.d Slöjdcirkustältet!
Genomförs tillsammans med Friedel Weiser, konstnär och slöjdare.
image002
 
 

WORKSHOPS:

Workshops i Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst, (& arkitektur med med Katarina Ossian, korgflätande med Friedel Weiser)!
V. 26 för barn från 7 år. Fulltecknad. 
V. 27 för barn från 7 år. Platser kvar.
V. 29 för barn 4-6 år & vuxen. Fulltecknad.
V. 30 för barn 2-3 år & vuxen. Flera platser kvar.

 

Rörelseworkshop som blandar perspektiv från dansimprovisation, ljudkonst och hantverk.
V. 31, 28/7 – 31/7 Listening Dance – Sensing Sound
Fördjupning i lyssnande, rörelse och improvisation.
Listening Dance - Sensing Sound Workshop (1)

 

Med danskonstnärerna Katarina Eriksson, Gbg/USA, Stina Nilsson, Jönköping och Vibrationsverkets musikkonstnär Anna E Weiser
Öppet för alla (vuxna) – för konstnärer med rörelse-, ljud- och hantverksbaserade/inspirerade praktiker och andra intresserade.
Anmälan till info@vibrationsverket.se senast 21/7. Begränsat antal platser.
 

EVENEMANG

 
12/7 kl. 14.00 HABLÅ! – En interaktiv dansföreställning i ett lekande blått universum! För barn 4-8 år + familj.
Av och med Yellow Jacket Collective – Rannhvi Mebius Jormin, Sverige & Amélie Roch, Frankrike
Fotograf: Daniel Andersson

Fotograf: Daniel Andersson

Vad tänker du på när jag säger blå? En regndroppe, ett blåbär eller kanske himlen?
Tillsammans med barnen hamnar vi i en värld där allt är blått och runt och nästan vad som helst kan hända. Vi leker med blåa associationer och träffar på en märklig blå varelse. HABLÅ! är en dansföreställning om att våga närma sig någon från en annan värld och en vänskap som växer fram genom rörelse.
Med transdisciplinaritet som grund förenar kollektivet dans med andra konstformer som musik, objekt och scenografi för att ge liv åt sin konstnärliga vision.
 
19/7 kl. 17.00 JUBILEUMSBOKSLÄPP – korg-performance, mingel, och musik med bland andra Ingrid Rodebjer!
Vibrationsverket framsida
Boken riktar sig både till vuxna och till mycket unga läsare. Den innehåller texter om hur vi jobbar med cirkus, ljud och balans och om hur verksamheten i Anga har utvecklats. Den är rik på vackra bilder och innehåller även tankar och reflektioner från barn och vuxna som genom åren tagit del av verksamheten på olika sätt. Boken är konstnärlig och pedagogisk, bjuder på inspirerande och tankeväckande läsning för liten och stor!
Boken heter Öra, rum och rörelse – Vibrationsverkets jubileumsbok, en resa genom cirkus
Den är skriven av Anna E Weiser, och fenomenalt formgiven av Knut Stahle.
Boken är publicerad med ovärderliga bidrag från Stiftelsen Längmanska Kulturfonden, Sällskapet DBW:s Stiftelse och Region Gotland.
 
27/7 kl. 14.00 Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
En musikalisk akrobatisk och jonglerande föreställning + prova på.
Foto: Staffan Enström

Foto: Staffan Enström

För barn från 4 år och familjer. Av och med Vibrationsverket Ensemble – Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
 
2/8 kl 19.00 DUOS – nu för tredje sommaren!
Dans- och musikkonstnärer framför improviserade akter:
Stina Nilsson, Jönköping & Dan Peter Sundland, Berlin
Katarina Eriksson, Gbg/USA & Vibrationsverkets konstnärer.
Fotograf: Marcus Gyllborg

Stina Nilsson & Dan Peter Sundland Fotograf: Marcus Gyllborg

Duon Sundland/Nilsson träffades i Berlin i början av 2010-talet och har sedan dess varit aktiva på dans- och musikscenen i Berlin och turnerat tillsammans i Europa.
Dan Peter Sundland är en unik elbasist och kompositör, aktiv på jazz- och improvisationsscenen i Norge och Berlin. Hans spelstil utmärker sig genom hans expressiva, mångfacetterade speltekniker, som t ex celloliknande spel med stråke och en varierad palett av rytmiska mönster.
Stina Nilsson är danskonstnär, utbildad på Statens Scenekunstskole i Köpenhamn. Hennes konstnärsskap baseras på improvisation som sceniskt uttryck och konstnärlig praktik. Stina har turnerat i Europa och uppträtt med dansare, musiker, bildkonstnärer, videokonstnärer och poeter. Sedan 2017 bor Stina i Jönköping och är en stark drivkraft för det fria kulturlivet i Jönköpings län.
Katarina Eriksson gör sitt andra framträdande under Vibrationsverkets DUOS. Denna sommar laborerar hon och Vibrationsverkets konstnärer fram nya duo-konstellationer. Hon har sysslat med improvisation och experimentell dans sedan1989, ofta i blandkonst-sammanhang. Hon undervisar i kontakt- och dansimprovisation internationellt och är en regelbunden samarbetspartner med Moving Ground, San Fransisco och Danskompaniet Spinn i Göteborg.

 

16-17/8  OM DANS, MÄN, MOD OCH ÅLDRANDE

Filmvisning, samtal & rörelseworkshop för äldre

16/8 kl. 17.00 Tältet i Anga – Dans-balans för äldre 65+.
Gratis “prova på” med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
 
17/8 kl. 14.00 – 18.00 Kattviks Bio, i Östergarns Bygdegård, Katthammarsvik
 
MÄN SOM DANSAR – en film av dansare och koreograf Susanne Svantesson
Män som dansar är en film om mod, nyfikenhet och passion, men också en film som väcker frågor om fördomar och konventioner.
Foto: ©Susanne Svantesson

Foto: ©Susanne Svantesson

Män som dansar
En grupp män på Gotland har börjat träna modern dans inför en föreställning i Visby Domkyrka, en bonde, en trädgårdsmästare, en professor som möts i ett intresse som ingen visste att de hade. Susanne Svantessons dokumentär om de dansande männen är en berättelse om en oväntad föreställning från en lika oväntad dansensemble, men under det år som filmen följer förberedelserna inför dansföreställningen växer också ett nära porträtt av en grupp människor som vågar utmana sig själva. Män som dansar är en film om mod, nyfikenhet och passion, men också en film som väcker frågor om fördomar och konventioner.
Produktionsfakta
Regi: Susanne Svantesson
Medverkande: Bosse Hansen, Claes Holmgren, Benny Jansson, Björn Kopf, Mart Marend, Hampus Nordenblad, Ulf Palmenfelt, Lasse Pettersson, Helena Högberg mfl
Originalmusik: Magnus Öström, Michael Nilsson
Land: Sverige (2015)
Språk: Svenska
Längd: 73 min
Åldersgräns: Barntillåten
SUSANNE SVANTESSON är frilansande dansare, koreograf och danspedagog inom nutida dans sedan 1987. Susanne har som dansare arbetat med framstående koreografer. Hon har gjort en mängd egna scenproduktioner och samarbetat med många konstnärer från olika konstområden i föreställningar/projekt i Sverige och utomlands. Susanne undervisar i nutida dans, komposition och improvisation.
Susanne har sedan början av 1990-talet arbetat/gästat Gotland i många konstnärliga projekt där hon framfört egna föreställningar samt medverkat i olika samarbetsprojekt. Sedan mitten av 1990-talet arbetar Susanne också med film och gjort flera uppmärksammade filmer. Senaste föreställningarna är Partita, en duett i samarbete med musikern Lasse Pettersson som regelbundet spelas på Gotland, samt scenproduktion HYLO – en föreställning med dans, film och nyskriven musik.

 

THE SEA – en film i regi av konstnären Douglas Rosenberg, USA
Inspelad på Fårö – Ett poetiskt utforskande av åldrande, intimitet och kamratskap vid Östersjöns kant.
A poetic exploration of aging, intimacy and camaraderie, set against the evocative backdrop of the Baltic Sea
Fotograf: Jessica Lindgren-Wu

Fotograf: Jessica Lindgren-Wu

The Sea är en svartvit långfilm i regi av Douglas
Rosenberg. Filmen hämtar inspiration från de suggestiva landskapen på Ingmar Bergmans Fårö och utforskar åldrande och relationerna mellan män i de högre åldrarna. Med en ensemble bestående huvudsakligen av otränade skådespelare från Gotland, reflekterar The Sea över kamratskap och hur livets upplevelser sätter sina spår i våra kroppar, uttryckta genom rörelse och tidens gång.

“The Sea började som en workshop i Visby. Vi bjöd in män från 60 år och uppåt att delta under en helg med utbyte av tankar och idéer om sina erfarenheter av åldrande och de känslor som följer med den tredje åldern – mellan 60 och 90 år. Allt eftersom workshopen fortskred började vi röra oss tillsammans i små grupper för att fysiskt förverkliga de känslor som deltagarna uttryckte. Vi skapade några enkla typer av dans och lade till ord till
känslorna och började skapa en känsla av gemenskap och gemensamt syfte. Jag återvände till
Visby ungefär sex månader senare för en andra workshop som fokuserade på att ta de
upplevelser vi hade skapat till ett filmprojekt. Slutligen började vi spela in filmen på Bergmans ö Fårö. Det var där vårt arbete tillsammans slutfördes tack vare öns extraordinära landskap och Östersjöns kraft och vidd.”

― Douglas Rosenberg, regissör

Dansare: Jarck Benschop, David Dorfman, Rolf Engström, Lars Eskilsson Bengt Hesselberg, Henrik Krogh, Mikael Larsson, Olof Nellgård, Lars Osterman, Lasse Pettersson, Douglas Rosenberg, Lasse Siggelin, Björn Thudén, Benno Voorham, Paul Wu

Genre: Dans

Längd: 64 minutes

Språk: Svenska

Regi: Douglas Rosenberg

Producent: Andreas Nordblom

Produktionsbolag: Hjärta Nikki

 

DOUGLAS ROSENBERG (f.1956) verk inom film och videoinstallationer har visats både i USA och internationellt på museer, gallerier, i offentlig television och på festivaler runt om i världen. Douglas Rosenberg har mottagit ett flertal stipendier och utmärkelser. Nyligen medverkade föreställningar inkluderar Dance on Camera Festival, New York, Videofestivalen Riccionne Teatro Televisione, Riccione, Italien, The Contemporary Art Museum i Buenos Aires, The New Museum of Contemporary Art, NY, Mostra de Vídeo Dansa de Barcelona, Spanien.Han var chef för American Dance Festivals videoarkivprogram i över ett decennium och fortsätter att regissera ADF:s Dancing for the Camera Festival.

 

Fika samt samtal med Susanne Svantesson & The Seas filmfotograf Paul Wu, modererat av Vibrationsverket

 

PAUL WU (f. 1964) har bott på Gotland sedan 2019. Han hade tidigare en lång karriär som professionell dansare, men slog in på en ny bana som journalist och filmskapare. Som producent-regissör, filmfotograf och klippare har han skapat flera dansfilmer och dokumentärer.

Ett arrangemang i samverkan med Östergarns Kulturförening och Film på Gotland – Region Gotland.

fpg_logo_svartLoggaBildMusikforening

 

30/8 kl. 14.00 Spanska Compañía de Circo “eia” och föreställningen Espera
Critics Award 2017 as Best Street Show, Best Show Award at TAC Festival (Valladolid) 2021.
“Espera is a participatory circus show where the audience is invited, in a subtle way, to experience from close what happens on stage.”

 

 

Gästande residenskonstnärer denna sommar är:

Yellow Jacket Collective – Rannhvi Mebius Jormin & Amélie Roch – ett särskilt riktat arbetsresidens med stöd av Dansutvecklare – Region Gotland i samverkan med Vibrationsverket, med syfte att fördjupa och utveckla arbetet med den interaktiva dansföreställningen för barn, HABLÅ.
Katarina Eriksson, danskonstnär, Gbg – i samverkan med Vibrationsverket ska Katarina arbeta med sitt pågående DEVOLUTION, ett “dans-laboratorium” där en liten människoflock lek-brottas med nutidens kollektiva undergångskänslor.
Tinna Ingelstam, commediaskådespelare, dramatiker, pedagog, Gbg & Åsa Gustavsson, skådespelare, musiker, dramatiker och komiker, Gbg – ska arbeta med nyskriven dramatik av Tinna Ingelstam. Verket har arbetsnamnet Bakom.

Logotyp: Christer Jonson

REGION GOTLAND  kulturradet_logo (1)_thumb


Det drar i hop sig till Sportlov!

Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler!
 
Den 27/2 kl 14.30 är ni välkomna till Gråboskolans gymnastiksal.

En musikalisk jonglerande balansföreställning för alla, från 4 år.

Efterår bjuds alla att prova på att spela och gå balansbana.
Kom och balansera!
Svenska Röda Korset Gotland arrangerar.
Vipsssss rödakorset

DANS-BALANS 65+ men alla åldrar välkomna!

För ökad rörlighet, balans och koordination. 
Enkla mjuka rörelser som passar alla, även dig som har värk och svårt att röra dig. 
Var och en deltar efter förmåga. 
 
Onsdagar: 5, 12, 19, 26 mars, 2, 9, 23 april.
Kl. 18.00 -19.15 i Gammelgarn bygdegård.
 
OBS! Anmäl dig senast 27/2 via mail till info@vibrationsverket.se eller sms till 0707425495
Pris: 700kr. Betala kursavgift till KF Balans i Fokus Swish 1233097995
 
Med oss, Anna E Weiser, musikkonstnär, rörelsepedagog, instruktör Dans för Hälsa & 
Wolfgang Weiser, balanskonstnär, rörelsepedagog, doktorand i Hållbar rörelse.
DansBalans A4 2025


2024

Ja, det är 20 år sedan föreningen Balans i Fokus bildades och verksamheten startade på allvar! Hurra för alla er som kommit och gått under alla dessa år, ni har lämnat, och fortsätter att lämna, ovärderliga spår!

Mycket har hänt under dessa 20 år. Vi blev med stort vackert vitt tält, vi flätade samman balanskonst med ljudkonst, blev ensemble, fick stöd från Region Gotland, beviljades 3-årigt utvecklingsbidrag från Kulturrådet för projektet Rum för rörelse, för ett utvecklande av platsen i Anga och av verksamheten, i samverkan med fria professionella, SV Gotland, med flera, och så blev Vibrationsverket Region Gotlands Kulturpristagare 2023!

Ett sånt väder vi fick denna sommar! Fenomenalt för ett 20-årsfirande!

Ett stort och innerligt tack till alla som medverkat och bidragit denna långa säsong!
Nu ligger det stora vackra tältet åter i sin kontainer för vintervila. Tack alla som hjälpte till!

 

SE HIT! JUBILEUMSBOK PÅ GÅNG OCH VI VILL ATT DU MEDVERKAR!

Vibrationsverket, tillsammans med formgivare Knut Stahle, arbetar med Jubileumsboken om verksamhetens 20 år.

Om du eller ditt/dina barn vill bidra med några rader skulle det vara väldigt roligt!

Skicka oss några ord, nån teckning, några minnen från att ha deltagit i Vibrationsverkets verksamhet.
Kanske kan vi inte ta med allt, men så mycket vi har utrymme för.
Maila eller skicka bidragen till oss senast sista oktober. 
Tack på förhand!

 

Fulla av konstnärlig kraft tar vi oss an hösten!🍂
 
🍁Är du 65 + är du välkommen till Dans-Balans 
Onsdagar kl 18.00 – 19.15  i Gammelgarn bygdegård.
9, 16, 23, 30 oktober
6, 13, 20, 27 november
4, 11 december
För ökad rörlighet, balans och koordination.
Enkla mjuka rörelser som passar alla, även dig som har värk och svårt att röra dig.
Var och en deltar efter förmåga.
Kostnadsfritt. Ingen anmälan krävs. Bara kom!!
Ett projekt genom Dansutveckling/Region Gotland, i samverkan med Vibrationsverket.
Anna E Weiser, musikkonstnär, rörelsepedagog, instruktör Dans för Hälsa &
Wolfgang Weiser, balanskonstnär, rörelsepedagog, doktorand i Hållbar rörelse.
DansBalans A4 jpg
 
Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
🍁Vibrationsverket Ensemble kommer under hösten spela barnföreställningen Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler, i gotländska skolor inom ramen för Skapande Skola.
Foto: Staffan Enström

Foto: Staffan Enström

 

Evenemang som redan passerat under vår och sommar 2024:

 

27/4 kl 19.00, Gröna Rummet på Kulturrum. Det blev ett jättefint offentligt samtal med Tuva Hildebrand, dansare och koreograf, på besök från Malmö. Samtalet modererades av Anna E Weiser, Vibrationsverket.

Vibrationsverket Ensemble invigde Gotlands Bokmässa 2024!

23/6 Kl. 14.00 Familjeföreställningen Vipsssss Snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
Foto: Staffan Enström

Foto: Staffan Enström

24/6 – 28/6 Workshop för barn från 7 år. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.

1/7 – 5/7 Workshop för barn från 7 år. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.

12/7 Kl. 19.00 Saltbris – ett dansverk.
Foto: Julia Zernell

Foto: Julia Zernell

Av Gotlandsbaserade koreografen Alexandra Svensson och nio gotländska kvinnor, mellan 60 och 83 år. Kvinnorna dansar personliga berättelser om sin ö.

Några av kvinnorna har dansat professionellt, de flesta är amatörer– vanliga kvinnor som vågat följa drömmen om att dansa och stå på scen. Projektets kärna är att lyfta fram kroppar som inte vanligtvis rör sig på dansscener och låter dessa erfarna, mångfacetterade kvinnor visa berättelser de varit delaktiga i att skapa. Föreställningen vill förmedla en upplevelse av att alla kan dansa, leka och skapa oavsett ålder. Musiken är nykomponerad och framförs live av pianisten Andreas Braun.

 

14/7 I år igen! Folkmusikkonsert kl. 19.00 Ingrid Rodebjer & Cori Smith.
Foto: Emanuel Blom

Foto: Emanuel Blom

Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr, barn fri entré. Köp biljett i biljettkiosken eller m. Swish vid entrén.

I ett litet format möts de i ett lekfullt samspel med både nyskapande och folklig tradition. Ingrid Rodebjer, fiol, sång, waltzither, Cori Smith, viola & sång.

De började skriva musik tillsammans under hösten 2022 när Cori, från England, började som utbytesstudent på Kungliga Musikhögskolan där Ingrid, från Gotland, studerade svensk folkmusik. Ingrid & Cori fattade snabbt tycke för varandras musik och möttes i sitt gemensamma intresse för folkliga traditioner, poesi och sammanflätade arrangemang. Till sommaren återförenas de för att spela egenskrivna låtar, sånger och improvisationer tillsammans med traditionell musik som inspirerat dem i deras skapande. För duon slår inget närvaron av att skapa musik ihop. Nu bjuder de in publiken att ta del av deras resa, varmt välkomna!

 

15/7 – 18/7 Workshop för barn 4 – 6 år & nära vuxen. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.

19/7 Gästspel från Göteborg! Kl. 19.00 Dansföreställningen Denna sida upp – En föreställning om den svenska välviljan.
Foto: Lars Dyrendom

Foto: Lars Dyrendom

Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.

Danskompaniet SPINN, av och med Emilia Wärff.

Dans möter fysisk teater, där hjälpmedelscentralens alldagliga och praktiska verktyg som en griptång, en duschstol och en strump-pådragare förvandlas från rekvisita till danspartners. Se trailer här!

Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med dansare med och utan funktionsvariationer.

”Min morfar var bagarens son. Han älskade att gå i skolan, men efter sex år i böckerna värld fick han börja arbeta i ångan från bakugnen. Min farfar fick fara till Uppsala och lära sig latin, kemi och botanik. Han blev apotekare. Där någonstans mellan dofterna av nybakat bröd och glasburkarna i biblioteket växte jag upp. När jag skulle fylla fem satte sig ett virus på min ryggmärg, och ord som muskeltonus, finmotorik och hjälpmedelscentralen blev en självklar del av min värld.”

Fokus skiftas från föremålens funktion och de upphöjs till något älskvärt och vackert. Med utgångspunkt i sina egna upplevelser berättar Emilia en bitvis både abstrakt och absurd historia om den svenska välviljan. Om arv och miljö och om hur vi alla ständigt befinner oss precis mitt emellan den fysiska kroppen och tankevärlden, mellan bagarens slit och apotekarens teorier.

Föreställningens lekfulla och rytmiska musik är skriven och framförd av musikern och tonsättaren Anna Gustavsson med text av Emilia Wärff.

21/7 Kl. 14.00 Familjeföreställningen Vipsssss Snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
Foto: Staffan Enström

Foto: Staffan Enström

 

Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.

En musikalisk akrobatisk och jonglerande föreställning + prova på. För barn från 4 år och familjer. Av och med Vibrationsverket Ensemble, Anna E Weiser & Wolfgang Weiser.

Föreställningen väver samman klang-, rörelse- och cirkuskonst i lyssnande samspel, vidgar sinnena och skapar möjlighet att lyssna med hela kroppen. Inga eller få ord. Röst-, jonglering- och balanskonst. Lek med klangobjekt och balansmaterial.
Vipsssss undersöker en stol som sjunger när den snurras. Kan den balanseras på tippen av hakan? Hur låter ljudet i en planka? När den balanseras högt upp i luften? Går det att hålla balansen den och kan ni kan få klossarna helt i balans? Balans är spännande! Vipsssss är en föreställning som inspirerar känslan av balans.

Av och med: Anna E Weiser – musiker, tonsättarkoreograf
Wolfgang Weiser – jonglör, balanskonstnär
Kostym (Annas) – Linnea Rosvall, skräddare

Med stöd av Kulturrådet och initialt stöd av Kultur och fritid, Region Gotland, som Särskilt Uppdrag.

OBS! Inställt. 28/7 – 31/7 Deepening Days – Rörelselaborationer i gränsland.
Fotografer: Friedel Weiser, Olga Berdikyan, Ray Chung, Anna E Weiser. Montage F. Weiser

Fotografer: Friedel Weiser, Olga Berdikyan, Ray Chung, Anna E Weiser. Montage F. Weiser

Workshop för konstnärer med rörelsebaserade/inspirerade praktiker inom skilda fält.

JUBILEUM! 3/8 – 4/8

VIBRATIONSVERKET FIRAR 20 ÅR!

Arrangeras tillsammans med Östergarns Kulturförening. Pomånakonserten samarrangeras även med SV Gotland.

3/8

11.00 – 13.00 Klangworkshop.

Köp i Biljettkiosken 100:-/deltagare. 50:-/deltagare i fall du köper biljett till någon av familjeföreställningarna under helgen.

Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka i  Biljettkiosken

Kom alla barn från 4 år tillsammans med vuxen! Prova Vibrationsverkets alla instrument och grunkor som låter! Här finns marimbor, amadindor, skålar, bunkar, strängar, brummare, klockspel, krukor, rasslor, regnrör och så mycket mer! Workshopen avslutas med en liten gemensam konsert 12.40.

Under många år har Vibrationsverket samlat sånt som det går att spela på. Nu är ni välkomna att prova allt under en 2 timmar lång workshop tillsammans med musiker och trädgårdsmästare Lasse Pettersson, och Vibrationsverkets musiker/tonsättare/klangkonstnär Anna E Weiser.

Det går bra att äta medhavd matsäck här på vår fina “Tältplats”. Baju fiksläge ligger ca 5 km från tältplatsen och är ett vackert utflykstmål.

IMG_3647

14.00 Magisk trolleriföreställning med Trollkarl Martin

Köp i Biljettkiosken Entré 100:-/person. 50:-/person i fall du köper biljett till någon annan av familjeevenemangen under helgen.

Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka via Biljettkiosken

Missa inte denna magiska stund i tältet i Anga! Förstklassig komisk underhållning för barn och vuxna.
Publiken deltar aktivt i denna annorlunda trollerishow. Fantastiska trix och hisnande nummer varvas med slapsticks. En rolig blandning av klassisk barntrolleri och egna galna påfund. Av och med Martin Bröns, Gbg.

Trollkarl Martin har skapat underhållning i gränslandet mellan trolleri och komik i över 15 år.
Vibrationsverket är extra glada över detta kära besök från Göteborg!

Foto: Lars Lundborg

Foto: Lars Lundborg

17.00 Jubileumsakt!

Performance av Friedel Weiser, utbildad vid Malmö Konsthögskola i Fri konst.

Öppen och Stängd – verk/foto: Friedel Weiser

Öppen och Stängd – verk/foto: Friedel Weiser

Presentation av Vibrationsverkets 20-åriga verksamhet, av och med Wolfgang Weiser & Anna E Weiser

Mingel, och tilltugg á la Hilde Weiser, doktorand vid Umeå Universitet, med inriktning sensorik och hållbar matkonsumtion för ungdomar i svenska Arktis.

19.30 Konsert med folkmusikbandet Pomåna

Samarrangeras med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland och Östergarn Kulturförening.

Köp i Biljettkiosken Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr, barn fri entré. Halva priset för särskilt inbjudna, Angabor samt medlemmar i Östergarns Kulturförening.

Gästspel från Göteborg med gotländska och cypriotiska rötter! Pomåna är mötet mellan sol och vemod.

Traditionell folkmusik från Norden och östra Medelhavet i färgrika, rytmiska arrangemang och ny musik, uråldrigt och samtida på samma gång. Så här låter de!

Alma Weiser (SE) på sång och dragspel, Nora Mauritzson (SE) på slagverk och sång och Andreas Krambias (CY) på bouzouki, laouto och oud.

Pomåna_1_Foto Josefina Edensvärd

Pomåna är ett göteborgsbaserat folkmusikband som möttes på 2022 på Högskolan för scen och musik. Tillsammans började de utforska mötet mellan sina olika musikaliska bakgrunder, kulturer och instrument.
Så här säger medlemmarna själva om sin musik:
“Vårt namn är inspirerat av den romerska gudinna som sades vaka över fruktträd och trädgårdar. Precis som gudinnan Pomona är vi måna om det som växer. I fokuset står samspelet, hur vi hittar fram till det som får musiken att växa och blomma. Gammalt och nytt, polskor och zeybekikos, allt flätas samman och bildar ett grenverk i Pomånas trädgård.”
Ca kl 20.30 Dansperformance med Weisertwins, Idun & Silke Weiser, ev. med flera.
Ca kl 21.00 Performance med Nycirkus Gotland – Alva Werner och Catarina Daun.

Fri entré.

En mix av luftakrobatik och eldkonst. Akten är koreograferad och framförd av Alva Werner och Catarina Daun och skapades till årets Bergmanvecka utifrån temat “Circus Bergman – i ljus och mörker”.

4/8

14.00 Gästspel med Teater Kolibri! Familjeföreställningen Abel von Snabel, med bullbak på scen!

Köp i Biljettkiosken Entré 100:-/person. 50:-/person i fall du köper biljett till någon annan av familjeevenemangen under helgen.

Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka via Biljettkiosken

Gästspel med Teater Kolibri! För barn från 3 år. En munter bageriföreställning, med ramsor, rytmer, roliga episoder. Avslutas med bullkalas för alla barn! Med Tinna Ingelstam, Göteborg & Wolfgang Weiser, Anga.

Avslutas med bullkalas för alla barn!

Abel von Snabel A3 jpg

En doft av nygräddade bullar fyller scenrummet i denna varmt humoristiska barnföreställning om bagarna Jonsson och Jönsson. På deras bageri bakas endast bullar, något annat bröd bakas absolut inte! Livet går sin gilla gång och Jonsson och Jönsson tar allt med ro, men när Abel von Snabel kommer med sin bullbeställning, då vänds allting upp och ner.Abel von Snabel hade premiär redan 1995 och har spelats många hundra gånger, både nationellt och internationellt! En gång tidigare har den turnerat på Gotland, och nu är den tillbaka!

Teater Kolibri grundades 1988 av Tinna Ingelstam, Martin Bröns, Wolfgang Weiser och Kristin Rode som alla då var elever vid Commedia School i Köpenhamn. Teatergruppen etablerade sig i Göteborg där delar av gruppen fortfarande är verksamma. Teater Kolibri skriver, producerar och framför sina egna föreställningar.

15.30 Familjeföreställning Äntligen här! Med Clownen Manne!!!

Köp i Biljettkiosken Entré 100:-/person. 50:-/person, i fall du köper biljett till någon annan av familjeevenemangen under helgen.

Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka via Biljettkiosken

Inför jubileet ville Vibrationsverket särskilt belysa vikten av ett inkluderande arbetssätt och vem kan inte på ett mer excellent sätt representera det än Clownen Manne!

”Äntligen Här!” är mycket av det som kommit till under färden och som har blivit inkorporerat i en alldeles egen föreställning. Såpbubbelpoesi, en konstig cykel och bananskalsbasket finns med, men det är kommunikationen som är själva poängen!

©Manne af Klintberg

Clownen Manne arbetar i en urgammal, europeisk, muntlig, komisk, icke-litterär tradition. Med samma rötter som commedia dell’arte, påverkad av 100 år av cirkusclowneri bottnar den till sist i Mannes helt egna personlighet. Resultatet blir en vänlig och litet fumlig karaktär som vill så väl och som alltid till sist lyckas med publikens hjälp. Dialogen med barnen i publiken, upplevelsen av tillfällighet, här och nu, är själva kärnan.

Barnet inuti den gamle clownen möter barnet i var och en i publiken och lust uppstår, ofta vänskap, ibland till och med kärlek.

 

6/8 – 8/8 Workshop för barn 2-3 år & vuxen. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.

Foto: Vibrationsverket

Foto: Vibrationsverket

17/8 kl. 14.00 Gästspel! Familjeföreställningen Kontraslöjd & tälj-workshop

Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Inklusive tälj-workshop.

Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.

För barn från 4 år. I samarrangemang med Gotlands Museum, slöjd- och formutvecklarna/Region Gotland. Täljworkshop är för barn och vuxen tillsammans. Barn från 7 år får tälja med egen kniv.

Ett levande allkonstverk där cirkus, slöjd och musik väcker förundran och nyfikenhet över möjligheterna med trä och träd.

Foto: Jonas Persson

Foto: Jonas Persson

Kontraslöjd plockar fram slöjdens ljud i kombination med musiken och kroppens kreativa arbete tillsammans med trädens och träets egenskaper. I Kontraslöjd förmedlas känslan av skogen och materialet trä på ett sagolikt och poetiskt vis.

Medverkande: cirkusartisten Jenny Soddu, slöjdaren Hedvig Flärdh och musikerna Veronica Lindåker och Erik Bengtsson.

Med lj