Workshop Lyssna dans – känna ljud
28/7 – 31/7 2025
Fördjupning i lyssnande, rörelse och improvisation, i det vackra tältet i Anga på östra Gotland.
Rörelseworkshop som blandar perspektiv från dansimprovisation, ljudkonst och hantverk.
Öppet för alla; för konstnärer med rörelse-, ljud- och hantverksbaserade/inspirerade praktiker och andra intresserade.
Vi tränar ett fördjupat lyssnande; som när en orkester stämmer sina instrument sinsemellan “stämmer” vi vår perception i mötet mellan rörelser, ljud, omgivning och material.
Workshopen leds av:
Katarina Eriksson, danskonstnär, baserad i Göteborg och USA.
Stina Nilsson, danskonstnär, koreograf och improvisatör, baserad i Jönköping.
Anna E Weiser, ljud- och röstkonstnär, tonsättarkoreograf och somatisk rörelsepedagog/BMC®, konstnärlig ledare för Vibrationsverket.
När:
Måndag 28/7 kl. 17.00 – 19.00 (ankomstdag)
Tisdag 29/7 – 31/7 torsdag kl. 10.00 – 17.00.
Var: I Anga, på landsbygden på östra Gotland.
Anga ligger 5 km från kust och badplats, 36 km från Visby.
Workshopen hålls i ett stort vitt vackert enmastat tält med trägolv och dansmatta.
Deltagaravgift: 2400:- (reducerat pris vid behov).
Anmäl via Mail till info@vibrationsverket.se
Ta med egen lunch eller köp till självkostnadspris.
Enkel fika ingår.
Logi:
Möjlighet till enkelt boende i större canvastält kan erbjudas till självkostnadspris.
Du kan också ta med eget tält.
Platsen har ett utrustat utomhuskök och tillgänglig toalett.
Transport:
Närmaste busshållplats är Kräklingbo kyrka, ca 5 km från Anga. Vibrationsverket kan hämta och lämna vid båtterminal/flygplats eller vid busshållplatsen för avtalat pris (25 kr/mil).
Arrangeras av: Vibrationsverket – rum för rörelse. För mer info kontakta oss via mail info@vibrationsverket.se
eller på telefon till Anna E Weiser +46 (0) 707425495
Presentation av medverkande konstnärer/lärare och workshopöversikt:
Katarina Eriksson har sysslat med improvisation och experimentell dans sedan1989, ofta i blandkonst-sammanhang. Hon undervisar i kontakt- och dansimprovisation internationellt och är en regelbunden samarbetspartner med Moving Ground, San Fransisco och Danskompaniet Spinn i Göteborg. Efter många år i USA har hon nyligen återflyttat till Sverige och jobbar för närvarande med det egna föreställningsprojektet Pause Piece/Växprocesser och med Big Winds adaption av Stormen för och med unga i anpassad skola. Katarinas ledarstil understödjer samarbete, mångfald av uttryck och “nybörjarsinne”. Hennes främsta ledord i skaparprocessen är sårbarhet, musikalitet och lekfullt allvar.
”I min klass undersöker vi den kreativa potentialen i en av naturens (och den dansande kroppens) vanligaste former: spiralen. Vi vrider igång oss med lekfulla soloutforskningar och inkännande parövningar och slingrar sedan vidare mot ensembleimprovisationer, inspirerade av det omgivande landskapet och naturens dynamiska mönster”.
Stina Nilsson är danskonstnär och har arbetat med improvisation som konstnärlig metod och sceniskt uttryck de senaste femton åren. Hon intresserar sig för dans som ett sätt att vara i närvaro, ensam och tillsammans med andra. Stinas konstnärskap bygger på tvärkonstnärliga samarbeten med musiker, poeter, konstnärer och andra dansare. Hon har turnerat i Europa med sina verk och uppträder ofta platsspecifikt utomhus och inomhus i offentliga miljöer.
”Min undervisning består av metoder jag själv använder i min dagliga danspraktik och i mitt konstnärliga arbete tillsammans med andra. För mig är det viktigt att träna både kroppen, sinnet och kreativiteten. Jag använder mig dels av övningar från olika praktiker som butoh, meditation, yoga/stretching och dels av improvisationspraktiker som syftar till att utforska det egna rörelsespråket och att utmana vanemässiga rörelsemönster. Jag arbetar också med andning, stillhet och att lyssna till rörelsen som finns inuti kroppen.
I slutet av dagen dansar vi tillsammans utifrån enkla improvisatoriska scores. Vi arbetar i konstellationer som solo, duo och trio, och komponerar i stunden i relation till varandra, tiden och rummet. Vi använder oss av praktiker som hjälper oss att hitta tillstånd av närvaro och lekfullhet i samspelet med varandra”.
Anna E Weiser är ljud- och röstkonstnär, tonsättarkoreograf och somatisk rörelsepedagog/BMC®. Hon arbetar sinnesbaserat, utforskar klang och lyssnande – sense of sound – i vidare perspektiv; materialnära, rumsligt, i landskap, i relation till sensibilitet och perception. Aktuell med det egna projektet om röstimprovisationer vid vattendrag. Anna driver Vibrationsverket tillsammans med Wolfgang Weiser.
”I min klass kommer vi att lägga en grund till improvisationsarbetet genom lyssnande och görande – ett enkelt materialbaserat utforskande med papper, trådar och objekt som kan klinga. Att vända uppmärksamheten till mottagande snarare än till utsändande får själva övergången mellan inifrån och ut att hamna i fokus. Vi tolkar dessa tunna övergångar, mellan ytor, membran, hud, som ett vävande mellan rum och person, ett lyssnande inifrån och ut. Arbetet kommer ha fokus på ljud, klangfärg och resonans och influerat av det somatiska förhållningssättet i Body-Mind Centering®.”