Evenemang

2024

Verksamheten fyller 20 år! HURRA!!!

Ja, det är 20 år sedan den första lilla Cirkusskolan ägde rum i Anga! Hurra för alla er som kommit och gått under alla dessa år, ni har lämnat, och fortsätter att lämna, ovärderliga spår!

Skriv in den 3 – 4/8 i kalendern redan nu! Då vill vi fira med er alla, alla, ALLA!

Det blir föreställningar, konserter, workshops och tårta! Clownen Manne kommer!!!

Mycket har hänt under dessa 20 år. Vi blev med stort vackert vitt tält, vi flätade samman balanskonst med ljudkonst, blev ensemble, fick stöd från Region Gotland, beviljades 3-årigt utvecklingsbidrag från Kulturrådet för projektet Rum för rörelse, för ett utvecklande av platsen i Anga och av verksamheten, i samverkan med fria professionella, SV Gotland, med flera, och så blev Vibrationsverket Region Gotlands Kulturpristagare 2023!

 

Detta är på gång nu!

Nu är du/ni nu varmt välkommen att anmäla deltagande i sommarens workshops i Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst!

Workshop för unga är ännu under planeringliksom resten av sommarsäsongens mångfasseterade program som presenteras inom kort, men det blir förstås flera föreställningar och konserter, för både barn och vuxna, möjligheter för fria professionella scenkonstnärer att använda tältet, platsen, och den införskaffade cirkusriggen. Kontakta oss gärna för lediga tider!

Barn från 7 år

Barn 4-6 år & nära vuxen

Barn 2-3 år & nära vuxen

Vibrationsverkets Ensemble spelar familjeföreställningen Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler, för nyanlända barnfamiljer, i regi av Röda Korset, och JonglÖra för Stora Öron, för äldre vid äldreboenden på Gotland, som del av Region Gotlands projekt Särskilt Uppdrag Kultur och Hälsa.

Vi inviger Gotlands Bokmässa 2024!

Titta hit, en Jubileumsbok är på gång! Vi vill att ni är med! Vill ni? Om du – barn, ung eller vuxen – skulle vilja skriva ner något särskilt minne från/av/om Vibrationsverket, som vi kan publicera i boken, får du/ni gärna maila det till oss. Det skulle vara så otroligt roligt att få med det!

Se hit, volontärer till tältresning önskas! Tältet reser vi den sista helgen i maj, om vädret tillåter. Vill du komma på ”gratis styrkepass” är du välkommen! Maila oss i fall du är intresserad.

2023

2022 beviljades Vibrationsverket ett 3-årigt utvecklingsbidrag för regional kulturverksamhet från Statens Kulturråd för projektet Rum för rörelse. Vi ska särskilt bidra till att stärka det professionella dans- och nycirkusfältet – blir en mindre produktionsplats, scen, plats för möte, träning och residens. Med det vill vi tacka alla barn, unga och vuxna som genom sitt deltagande på olika sätt bidrar till att vi kan fortsätta verka och utvecklas!

Hösten

 

Vilken underbar överraskning!

Region Gotlands Kulturpris till Anna E Weiser och Wolfgang Weiser och Vibrationsverket!

Regionens motivering: ”I Anga på östra Gotland finns varje sommar ett cirkustält. Här möts barn, ungdomar och vuxna och skapar tillsammans – cirkus, balanskonst, dans, ljud och musik. Publiken inkluderas naturligt i mötet med kreatörer inom olika konstuttryck. I över 20 år har Anna E Weiser och Wolfgang Weiser haft sin verksamhet på Gotland och varit förebilder för hur man kan skapa upplevelser av scenkonst tillsammans.”

Tack!!! Detta är ett pris vi delar med alla er som under 20 år varit med och utvecklat och “finstämt” vårt arbete, på många olika sätt! Tack!!!

Framförallt är det ni barn därute, ni som var barn för 20 år sedan, och ni som är barn just nu, som är våra främsta konstnärliga ledare och verksamhetsutvecklare. Ett särskilt stort tack till er och era föräldrar!

Vi är djupt rörda över nominering, Regionens fina motivering och beslut, tacksamma för möjligheten att utveckla konstnärlig kvalitet inifrån och ut. Tack! Anna & Wolfgang


5/12 kl.14.30 Matsalen på Gråbo seniorboendet

JonglÖra för Stora Öron – en musikalisk föreställning med fläkt av cirkus och enkel ”prova på” för de äldre 65+  

Inspirerar lusten att lyssna och balansera!

Av och med Vibrationsverket Ensemble: Anna E Weiser & Wolfgang Weiser

Genomförs av Vibrationsverket/KF Balans i Fokus med stöd av Region Gotland och uppdraget Kultur & Hälsa

 

Den 9/11 JonglÖra för Stora Öron besökte de äldre vid Stuxgården i Fårösund.

Efter föreställningen fick publiken, de boende, lyssna nära till ljuden från keramikskålar, regnrör, etc., och jonglera myyyyycket stilla med färgglada sjalar. Vi fick en väldigt fin stund tillsammans.


Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spriraler, turne på gotländska förskolor under oktober och november, i arrangemang av Region Gotland, Kultur och fritid.


Se hit i fall du förestår en verksamhet och personalgrupp inom Region Gotland som arbetar med barn!

Ett uppdrag kvar! Boka nu! Det är GRATIS!

Lyssnande i Balans – ett kultur & hälsa-projekt som riktar sig till vuxna/personal som arbetar med barn. Genomförs av Vibrationsverket/KF Balans i Fokus med stöd av Region Gotland och uppdraget Kultur & Hälsa.

Genom projektet “Lyssnande i Balans” erbjuder vi ett inspirerande fortbildningstillfälle i form av cirkusinspirerad ljud- och balanskonst; en föreläsning/samtal + ”prova på”, som förstås anpassas efter var och ens förmåga, det ska kännas lustfyllt och lärorikt att prova på.🌻
 
Det riktar sig till vuxna/personal som på olika sätt jobbar med barn och unga och med människors särskilda behov.  Det är en möjlighet till inspiration och kunskapsutbyte.
 
Ett tillfälle är ca 90 min. Det är kostnadsfritt och går att ta del av under hösten 2023.
Av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser

 

SOMMARENS PROGRAM

Vi uppdaterar efter hand, reserverar oss för ev. ändringar. För mer info: info@vibrationsverket.se

Köp biljetter i Biljettkiosken

 

 

Anmäl till 19:e säsongens Cirkusinspirerad ljud- och balanskonstworkshops för  barn, familj, och unga

17/6 – 18/6 Unga från 13 år

26/6 – 30/6 Barn från 7 år

3/7 – 7/7 Barn från 7 år

11/7 – 14/7 Familj/Barn 4-6 år + nära vuxen

17/7 – 20/7 Familj/Barn 4-6 år + nära vuxen

7/8 – 9/8 Familj/Barn 2-3 år + nära vuxen

I år igen! 14/8 – 17/8 (för mer info klicka på länken eller se längre ned på sidan)

Workshop i modern/nutida dans för unga 14-19 år

 

1/7 Kl. 19.00

Konsert med Cori Smith och Ingrid Rodebjer duo
Nyskriven & traditionell folkmusik från England & Sverige

Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr, barn fri entré
Reservera biljetter via mail till info@vibrationsverket.se

Liggande

Foto: Emanuel Blom

I ett litet format skapar Ingrid & Cori en musikalisk värld i ett tätt samspel av både tradition & nyskapande. Med nya kompositioner, sammanvävda arrangemang, improvisationer och sånger bjuder de in publiken till att följa med på en resa där fiol och viola spelar huvudrollen.

Ingrid & Cori fattade tycke för varandras musik under 2022 på Kungl Musikhögskolan när Cori reste till Sverige för att studera som utbytesstudent från England. Under året som passerat har de skrivit musik tillsammans och gör nu debut som duo.

Ingrid Rodebjer, fiol, sång & waltzither, Cori Smith, viola, sång & banjo

 

9/7  & 20/8 Kl. 14.00

Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler

En musikalisk akrobatisk balanserande jonglerande familjeföreställning för barn från 4 år + prova på!

Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Reservera via mail: info@vibrationsverket.se

Foto: Staffan Enström

Foto: Staffan Enström

Föreställningen väver samman klang-, rörelse- och cirkuskonst i lyssnande samspel, vidgar sinnena och skapar möjlighet att lyssna med hela kroppen. Inga eller få ord. Röst-, jonglering- och balanskonst. Lek med klangobjekt och balansmaterial.
Vipsssss undersöker en stol som sjunger när den snurras. Kan den balanseras på tippen av hakan? Hur låter ljudet i en planka? När den balanseras högt upp i luften? Går det att hålla balansen den och kan ni kan få klossarna helt i balans? Balans är spännande! Vipsssss är en föreställning som inspirerar känslan av balans.

 

Av och med: Anna E Weiser – musiker, tonsättarkoreograf
Wolfgang Weiser – jonglör, balanskonstnär
Kostym (Annas) – Linnea Rosvall, skräddare

Med stöd av Kulturrådet och initialt stöd av Kultur och fritid, Region Gotland, som Särskilt Uppdrag

 

16/7. Kl. 19.00

Danskonsert och samtal med VAK – folkkvintett som vuxit fram ur de två grupperna Västanvinden och Dansduon Agnes & Klara

Entré 180 kr. Ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Barn fri entré. Reservera via mail: info@vibrationsverket.se

VAK är en av de mest tongivande och nyskapande grupperna på den svenska folkmusikscenen när det gäller att sammanföra dans och musik på scen. I år var de nominerade till priset för årets nykomling i den svenska Folk & Världsmusikgalan.

Foto: Fabian Rosenberg

Foto: Fabian Rosenberg

https://triovastanvinden.com/vak

Tillsammans har de skapat en ensembleform där både musiken och dansen kan ses som likvärdiga uttryckssätt för svensk folkmusik. Medlemmarna Albin Myrin, Lovis Jacobsson, Klara Andersson, Erland Westerström och Agnes Rodhe har ett gemensamt intresse för samspelet och kommunikationen som uppstår i spel till dans och dans till spel.

Vibrationsverket – Rum för rörelse, med stöd av Ragnar och Lydia Nilsson Stiftelsen/Fröjelstiftelsen

 

Konstnärligt residens

Kroppen som åldras – medverkande akrobater, Signe Veinholt & Rebecka Nord & filmskapare Alex Hinchcliffe.

Foto: Axel Hinchcliffe

Foto: Axel Hinchcliffe

Ett reflekterande över akrobatkropparna som åldras. Att se det sköra. Det icke perfekta. Ett mognade?
Hur når man ut med hur det känns till en publik? Hur känns det egentligen att lyfta runt på en annan människa? Vad är åldrande för oss?

Samtidigt en jämförelse och ett möte med naturen där naturen genom filmen blir ett sceniskt rum. Naturens gång och kropparnas åldrande i symbios eller ej?

29/7 & 30/7 Kl. 14.00

Missa inte denna gästspelande familjeföreställning för barn 3-9 år & familj!

Att rymma med en cirkus

En lekfull akrobatisk föreställning med kropp och skulptur som språk. Om längtan efter äventyr.

Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Köp biljett i Biljettkiosken

Reservera via mail: info@vibrationsverket.se

att-rymma låg

Foto: Alex Hinchcliffe

En föreställning där vi tar utställningsrummet till barnen och skapar en värld där föremål besjälas. Det leks med det förbjudna i att vidröra konstobjekt och ställs frågor om vem eller vad som är rekvisita åt vem, hur får man behandla en skulptur? Får man röra, dra, klättra? Och hur når formerna den frigörelse de längtar efter? Föreställningen framförs av två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö. Det krävs längtan, mod och tillit att bege sig ut på äventyr. https://attrymma.se/

Föreställningens längd: ca 35 min
Målgrupp: 3-9 år & familj

När föreställningen är avslutad erbjuder Vibrationsverket en möjlighet för publiken att stanna en stund för att gå lite på lina, balansera, med mera.

Medverkande på scen:
Matilda Haritz Svenson – keramikskulptör
Rebecka Nord – akrobatik
Signe Veinholt – akrobatik

Komposition: Love Meyerson. Yttre öga: Siw Aduvill

Att rymma med en cirkus har stöd från Landstinget Dalarna, Leksands Folkhögskola, Gagnef kommun, MEKEN Smedjebacken, Kulturrådet, Leksands kommun.

 

31/7 – 5/8 Vibrationsverket – Rum för rörelses fördjupningsdagar

Workshop (se nedan), utbyten, öppen scen, dansad konsertkväll DUOS 

 

31/7 – 4/8 Listening Dance – Sensing Sound

Tvärkonstnärlig workshop för konstnärer med praktiker inom dans, rörelse, ton, bild, form, rum & hantverk

Skärmavbild 2023-04-03 kl. 12.23.48

Att lyssna med alla sinnen, uppfatta tonen i rörelsen, i materialet, formen, kroppen, instrumentet eller färgen, är grundläggande i flera konstnärliga praktiker och processer. Workshopen tar sin utgångspunkt i improvisatorisk dans- och tonkonst för att uppmärksamma, utforska och fördjupa konstämnesgemensamma perspektiv.

Med danskonstnär Katarina Eriksson, Gbg/USA & tonsättare, musiker, SME/Body-Mind Centering®, Anna E Weiser

Måndag 31/7 kl. 17.00 – 19.00

Tisdag 1/8 – torsdag 3/8 kl. 10.00 – 15.00

Fredag 4/8 kl. 10.00 – 13.00

Eftermiddagar och kvällar öppna för kollegialt utbyte och jam sessions. Öppen scen torsdag kväll.

Kläder efter väder. Tillgång till kök, samt logi i tält kan erbjudas till självkostnadspris. Ca 5 km till badplats i Baju. Ca 5 km till närmaste busshållplats i Kräklingbo, dit vi kan hämta och lämna med bil.

Workshop: Från 800:- till 2100:- , betala vad du kan där emellan.

Anmälan och frågor info@vibrationsverket.se eller +46 707425495, Anna

 

5/8 Kl. 19.00 Duos – en dansad konsertkväll

Partita, Väx upp! & Crex crex improvisation

Tre akter, där dans, rörelse, ljud & musik samspelar.

Fotografer, från vänster: Jessica Lindgren Wu, Staffan Enström, Siri Jöntvedt. Bildarr. Friedel Weiser

Fotografer, från vänster: Jessica Lindgren Wu, Staffan Enström, Siri Jöntvedt. Bildarr. Friedel Weiser

Partita – Susanne Svantesson, Sthlm, dans, koreografi & Lasse Pettersson, Gotland, flöjt.

Väx upp! – Katarina Eriksson, Gbg, dans & Öyvind B Lyse, Oslo, röst och gitarr.

Crex crex improvisation – Anna E Weiser, röst & Wolfgang Weiser, jonglering och balanskonst.

Entré 180 kr. Ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Barn fri entré.

Köp biljetter i Biljettkiosken

Reservera via mail: info@vibrationsverket.se

 

Partita En dansad konsert där ett modernt dansuttryck ställs mot Bachs klangvärld och stildanser som Courante, Bourée och Sarabande i musikalisk 1700-talsdräkt. Omvänt inspirerar och påverkar rörelsen musiken och den barocka stilen. Två världar vävs samman och interagerar även med text. Musik av Johann Sebastian Bach – Partita för soloflöjt BWV1013. Partita har stöd från Kulturrådet, Region Gotland och Dans på Gotland.

Susanne Svantesson är frilansande dansare, koreograf, danspedagog och filmare. Hon är baserad i Stockholm men har sedan början av 1990-talet regelbundet arbetat på Gotland. Som dansare har hon arbetat med bland andra Per Jonsson, Vindhäxor, Birgitta Egergladh och Susanne Jaresand samt gjort egna produktioner och flera filmer, bland annat den mycket uppmärksammande Män som Dansar.

Lasse Pettersson är klassiskt skolad musiker med erfarenhet som frilansare på 1970-talet inom musikteater, dans, och improvisation. Småningom blev han trädgårdsmästare i Botaniska trädgården i Visby där han under flera år genomfört solokonserter och kammarmusikkonserter. Lasse medverkade i Susannes film Män som Dansar.

 

VÄX UPP! En skräckblandad fascination av åldrandet är bakgrunden till denna kvasi-ritual som hyllar förgänglighetens karga skönhet, konstens transformativa potential och löjets skimrande kraft.

Katarina Eriksson har jobbat med improvisatorisk dans sedan 1989.  Hon undervisar internationellt (bl.a i Anga på Gotland!) och skapar föreställningar, ofta i blandkonst-sammanhang. På senaste tiden har hon turnerat i Sverige med Big Winds adaption av Shakespears Stormen för barn med särskilda behov. 

 Öyvind B Lyse är frilansande musiker, sångare och röstskådespelare baserad i Norge. Han jobbar i både band och scenkonst-projekt, har ingått i bl. a Verdensteateret och Grusomhetens Teater och turnerat och gett ut musik med band såsom When och nu senast, Fluffers.

 

Crex crex Buga från hjärtat. Jonglera hemisfärerna. Fläta rösten med händerna. En improvisation med utgångspunkt i Kornknarrens rara besök i det höga gräset och lyssnandet inifrån och ut.

Anna E Weiser är tonsättare/klangkoreograf, sångare, BMC® Somatic Movement Educator, konstnärlig ledare för Vibrationsverket. I hennes praktik utforskar hon klang och lyssnande i vidare perspektiv; materialnära, rumsligt, i landskap, i relation till kropp, sensibilitet och perception. Hon skapar transdisciplinära verk både för barn och vuxna.

Wolfgang Weiser jonglör och balanskonstnär, doktorand vid Gbg Universitet, lärare i Alexanderteknik, samt gymnasielärare i teater, cirkus och estetisk kommunikation. Han är sedan 80-taletverksam inom nycirkus, fri teater och dans, bl.a. med Teater Kolibri i Göteborg, Gun Lund och improvisationsdansgruppen Floke, och nu med Vibrationsverket i Anga.

 

I år igen! 14/8 – 17/8 

Workshop i modern/nutida dans för unga från 14 år

Fokus på musikalitet, kreativitet och dansglädje

Gästpedagog är Rannhvi Mebius Jormin, Gbg, utbildad vid Copenhagen Contemporary Dance School.

©Mebius Jormin

©Mebius Jormin

Denna workshop är för dig från 14 år, och som gärna har tidigare danserfarenhet.

Den äger rum i Vibrationsverkets stora, vita, vackra tält i Anga socken på mittöstra Gotland.

Måndag 14/8 – torsdag 17/8

Kl. 13.00 – 18.00

Deltagaravgiften är 750 kr (eller betala vad du har möjlighet till)

Anmäl dig via mail: info@vibrationsverket.se

Hitta hit: Vibrationsverkets adress är Anga Stenstugu 436. Du kan ta dig hit med bil, men tiderna är också anpassade till buss 41 mellan Visby – Kräklingbo.

Vibrationsverket i Anga ligger ca 5 km från närmaste busshållplats, Kräklingbo kyrka. Vi har möjlighet att hämta och lämna dig där med bil, i fall du meddelar oss det i tid.

Buss 41 avgår från Visby 11.50, framme i Kräklingbo kl 12.30. Buss 41 avgår från Kräklingbo kl 18.40, framme i Visby kl 19.25.

Se till att du ätit lunch innan, eller ta med dig något att äta här. Vi bjuder på frukt.

 

Vi börjar dagarna med uppvärmning där vi bygger upp styrka och smidighet. Vi kommer att jobba med olika nivåer från stående till floorwork och utforska rörelsekvaliteter med betoning på dynamik. Sedan jobbar vi med koreografi och komposition. Eleverna kommer att få koreografiska uppgifter att lösa som blir en del av koreografin.

Kursen kommer även innehålla moment i cirkusinspirerad ljud- och balanskonst med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser

Gästpedagog Rannhvi Mebius Jormin är dansare utbildad på Copenhagen Contemporary Dance School. Sedan sin examen har hon undervisat barn, unga och vuxna i modern/nutida dans på Scenskolan Fejm och DansCompagniet i Stockholm. Förutom att undervisa frilansar hon som professionell dansare och driver egna dansduon Yellow Jacket Collective tillsammans med Amélie Roch.

 

Konstresidens i tältet i Anga.

Konstnären Laura Maresc, baserad i både Barcelona och Andorra, är på besök i Anga den 24/8 – 4/9. I ett gemensamt residens i tältet i Anga utforskar hon tillsammans med Anna E Weiser (Vibrationsverket) material i relation till kropp och rum, genom lyssnande, ljud, rörelse och installation.

8135dfdb-d76c-43dd-8337-931519b931c8

Laura Maresc, Andorra, 1988.
Studied Fine Arts at the University of Barcelona and later contemporary dance and Body Mind Centering®
Lives and works as an independent artist in between Andorra and Barcelona, often spending seasons in balearic Island of Formentera.
All those territories have influenced her career.
Through Sculpture, painting and movement practices, she seeks to reconcile the tension created when bringing together different organic and inorganic materials, revealing how a practical sense of resolving actions brings itself a sense of composition. Working to find equilibrium within discord. Her practice is firmly rooted in the ‘objet trouvé’ tradition, where the process of sourcing objects and materials itself adds new layers of meaning to the artworks.

(datum ej fastställt)

Presentation av Rewilding Improvisations – Braiding Sweetwater, transdisciplinärt musikkonstnärligt improvisationsprojekt om vattendrag och flöden – Anna E Weiser, tonsättare och röstimprovisatör.

Med stöd av Ax:son Johnssons Stiftelse, och med initialt stöd från Kultur och fritid, Region Gotland, som Särskilt Uppdrag.


2022

Detta händer i höst!

Premiär!!!

En musikalisk, akrobatisk och jonglerande familjeföreställning. Välkomna!!!

Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler + prova på-workshop

Tryckpdf)

Lördagen den 26/11 kl 14.00, Orionskolans musiksal. Premiär på Vibrationsverkets familjeföreställning, i arrangemang av Kulturföreningen Roxy. Vipsssss har stöd av Kulturrådet och Region Gotland. Föranmälan till kfroxy.se https://www.biljettkiosken.se/event/221126-kfroxy-vipsss

Vipsssss kommer även att spelas för nyanlända barn och unga på Gotland under höst/vinter 2022-23 vid tre olika platser och tillfällen, i regi av Röda Korset.

Dansimprovisation & BMC® för vuxna:

Affisch dansimpro höst 2022

Torsdagkvällar: 17/11, 1/12, 15/12 & 22/12, kl 17.30 – 18.45.  St:Hansskolans aula med Anna E Weiser. Anmälan till info@vibrationsverket.se

Öppet informationsmöte om Vibrationsverket – Rum för rörelse, ett projekt i utveckling!

Rum för rörelse infomöte Foajén (1)

Torsdag den 24/11 Almedalsbibliotekets foajé kl 18.30.
Med anledning av det Utvecklingsbidrag för regional kulturverksamhet som Vibrationsverket /KF Balans i Fokus erhållit från Kulturrådet vill vi bjuda dig/er att ta del av våra spännande planer, idéer och tankar för framtiden. Varmt välkommen! (Vi undersöker möjlighet att även kunna medverka via länk. Maila oss i fall du är intresserad av det så hör vi av oss med besked. info@vibrationsverket.se).

 

 

Cirkusinspirerad eftermiddag för barn 7-12 år, föräldrar är välkomna

Vipsssss Fårösund

Lördagen 19/11, Folkhögskolan i Fårösund kl 14.00 – ca kl 17.00. Fri entré. Offentligt genrep av Vibrationsverkets nya familjeföreställning Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler, och verkstad där alla får prova på att jonglera, balansera, gå på lina, musicera, med mera… Föreställningen har stöd av Kulturrådet och Region Gotland. Arrangemanget görs i regi av KUNO, i samverkan med SV och Vibrationsverket. Föranmälan och info  till kunokultur.se

 

 

 

 

 


“Anga alltid i balans” – Balansträning för alla 60+, Angabor och andra!

27 juli, 3, 10, 17 augusti. Kl 18.00 – 19.15

Träna din balans, gå balansgång och  prova cirkusinspirerade balansövningar.

Pris: 100:-/gången. Frågor och intresseanmälan: info@vibrationsverket.se

Kursledare: Anna E Weiser & Wolfgang Weiser


Lördagen den 13:e augusti – Rodebjer & Myrin är tillbaka! Kurs i låtspel & Konsert

Ingrid och Albin (3)

Kurs i låtspel 13/8 kl 9.30 – 17.00

Arrangeras i samverkan med SV Gotland. Anmäl här till Studieförbundet Vuxenskolan!

Vuxen 550:-. Barn och unga t.o.m. 25 år 350:-. Ta med egen lunch. Fika ingår. Mellan 17.00 – 18.30 erbjuds kvällsmat till ett rimligt pris. Efter kursen spelar Rodebjer & Myrin. Reducerat konsertpris för kursdeltagare. Efter konserten blir det danskväll!

Under en dag kommer vi att få lära oss traditionella låtar från olika delar av Norden med fokus på melodiernas sväng. Som komplement till låtutlärningen kommer vi även känna musiken i kroppen genom att testa på att dansa halling.

För vem? För instrumentalister och sångare i alla åldrar som är nyfikna på folkmusik. Det är bra om du har spelat ditt instrument i några år. Om du spelar ett kompinstrument kommer du få testa på att spela melodier på ditt instrument.

 

Konsert & Danskväll 13/8 kl 19.00

Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kronor, Barn under 10 år Fri entré. Arrangeras i samverkan med Kulturföreningen Roxy. Boka biljetter via mail till info@vibrationsverket.se

Med samklang och närvaro möts fiolen och klarinetten i egenskriven och traditionell musik från Sverige och Norge. Musiken formas till lekfulla samtal med plats för både improvisation och nya tolkningar. Konserten rymmer både vemodet i den svenska låttraditionen och glädjefyllda danslåtar – allt med ett medryckande sväng!

Albin och Ingrid har precis tagit examen kandidatprogrammet i Svensk Folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De är aktuella med sin debut EP Spegling. “Ett avskalat, skirt sound med mycket luft och plats för eftertanke.” skriver Patrik Lindgren i tidskriften LIRA.

Ingrid Rodebjer – Fiol
Albin Myrin – Klarinett
Följ ”Rodebjer & Myrin” på Facebook för mer info!

 

Ingrid och Albin (3)


Torsdagen den 18 augusti klockan 19:00

Bach i ton och rörelse & samtal om dans, klang och kropp

Partita – en flöjtspelande trädgårdsmästare, en koreograf tillika dansare möts i Johann Sebastian Bachs musik.

PARTITA-72

Partita är en dansad konsert där ett modernt dansuttryck ställs mot Bachs klangvärld och stildanser som Courante, Bourée och Sarabande i musikalisk 1700-talsdräkt.
Omvänt inspirerar och påverkar rörelsen musiken och den barocka stilen.
Två världar vävs samman och interagerar även med text.

Koreografi | Dans: Susanne Svantesson
Flöjt: Lasse Pettersson
Musik: Johann Sebastian Bach – Partita för soloflöjt BWV1013

 

“Ljudet när spaden glider ner i jorden, det vana greppet om spadens handtag, en rätt avvägd ansträngning.
En danssats , en Allemande av Johann Sebastian Bach är för mig en liknande utmaning.”
Lasse Pettersson ur boken Botan – Allas gröna rum (2021)

Samtal – efter framförandet bjuder vi in till ett samtal om dans, klang och kropp, och om grävande… med dansaren, koreografen och filmaren Susanne Svantesson, den musicerande trädgårdsmästaren Lasse Pettersson, och Wolfgang Weiser, doktorand i hållbar rörelseutbildning vid forskarskolan SMOVE samt lärare i Alexanderteknik. Samtalet modereras av Anna E Weiser, verksamhetsledare för Vibrationsverket och konstnär i ton och rörelse.

Pris 150 kronor, ungdom upp till 18 år/student 120 kronor. Barn under 10 år Fri entré. Boka biljetter via mail till info@vibrationsverket.se

Läs mer om de medverkande i Partita längre ner på sidan

Partita har stöd från Kulturrådet, Region Gotland och Dans på Gotland.

PARTITA-72

Foto: Jessica Lindgren-Wu

 

Medverkande i Partita

Susanne Svantesson är frilansande dansare, koreograf, danspedagog och filmare. Hon är baserad i Stockholm men har sedan början av 1990-talet regelbundet arbetat på Gotland.
Susanne har som dansare arbetat med en mängd framstående koreografer så som Per Jonsson, Vindhäxor, Birgitta Egergladh och Susanne Jaresand samt gjort egna produktioner sedan 1990.
Susanne har gästat Gotland med flera olika föreställningar och deltagit i olika konstnärliga projekt, bl a i Hide Kulturbrott samt varit gästlärare på Gotlands Dansutbildningar och Kulturama.

Susanne har gjort flera filmer på ön, bl a den mycket uppmärksammande Män som Dansar – om de gotländska männen som börjar dansa modern dans,
Kungen av Herrvik – om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik samt Kroppen talar alla språk – om danskonstnären Helena Högberg från Slite.

Susanne har gjort två produktioner där hon inspirerats av skulptrisen Camille Claudels konstnärskap och livsöde.
Kortfilmen Den blå klänningen hade premiär 8 december 2021 och scenproduktionen Indigo som hade premiär i oktober 2020 på Länsteatern på Gotland.
Den blå klänningen visades i december 2021 i Klosterlängan i Visby och Indigo kommer förhoppningsvis att spelas under sensommar och höst 2022 på Gotland.

Lasse Pettersson är klassiskt skolad musiker med erfarenhet som frilansare på 1970-talet inom musikteater, dans, och improvisation.
I början på 1980-talet sadlade han om och blev så småningom trädgårdsmästare i Botaniska trädgården i Visby.
Från den tiden är han aktiv som amatör i olika musikaliska sammanhang på Gotland.
Som trädgårdsmästare har han t.ex.under flera år genomfört solokonserter och kammarmusikkonserter i den botaniska trädgårdsmiljön.
Lasse medverkade i Susannes film Män som Dansar.
Han har nyligen givit ut en bok i samarbete med fotografen Tommy Söderlund; Botan – Allas gröna rum (2021).

Om samarbetet

Susanne Svantesson och Lasse Pettesson möttes redan 2012 under Susannes arbete med dokumentärfilmen Män som dansar, som sedan fick premiär 2015 i Visby.
Sedan dess har de närt en önskan om att arbeta och göra något tillsammans.
Lasse från sin musik- och trädgårdsmästarvärld och Susanne från dansvälden ville utforska vad som kunde hända i mötet mellan deras musik och dans.
För Lasse är arbetet i trädgården tätt sammankopplat med rörelse och rytm och han har nyligen givit ut en bok i samarbete med
fotografen Tommy Söderlund; Botan – Allas gröna rum (2021) där han skriver om just detta.
Och ingen som sett Män som dansar glömmer väl den fina filmsekvensen då han slänger från sig krattan och började dansa och visa rörelser ute i den botaniska trädgården.

Under senare år har Susanne och Lasse träffats regelbundet och improviserat och till slut fann dom ”mötet” genom Bachs musik.
I mars 2022 befann sig Susanne på ett arbetsresidens på Gotland där hon hade förmånen att få bo och arbeta på Konstnärshemmet Brucebo.
Det blev en kreativ period där arbetet med Partita kom att intensifieras och stycket fick sin slutgiltiga form.
Partita hade urpremiär på Länsteatern på Gotland den 3 juni 2022.

 


 

Skärmavbild 2022-04-05 kl. 20.16.51

Lyssna dans Känna ljud 2022


Affisch dansimpro mars 2022.bild


Det är utomhusmatlagning på gång igen i Baju!

Utomhusmatlagning med miljötema.bild

 

 


2021

Utomhusmatlagning med miljötema

Ingrid och Albin (3)

KONSERT OCH DANSKVÄLL

med Rodebjer & Myrin

19/8 kl 19.00 i Vibrationsverkets tält i Anga

 

Med samklang och närvaro möts fiolen och klarinetten i egenskriven och traditionell musik från Sverige och Norge. Musiken formas till lekfulla samtal med plats för både improvisation och nya tolkningar. Konserten rymmer både vemodet i den svenska låttraditionen och glädjefyllda danslåtar – allt med ett medryckande sväng!
Albin och Ingrid påbörjar till hösten sitt tredje år på kandidatprogrammet i Svensk Folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Till hösten planerar de att spela in egenskrivna låtar som de ser fram emot att kunna släppa till sommaren 2021.
Kanske får ni lyssna till något redan den 19e augusti?
Följ ”Rodebjer & Myrin” på Facebook för att veta mer!

Ingrid Rodebjer – Fiol
Albin Myrin – Klarinett

Entré 180 :- Student 130:- Gratis för barn under 10 år.

Förboka biljetter via mail till info@vibrationsverket.se

Plats: Anga Stenstugu 436, i tält intill Anga Prästänge.

Arr: Kulturföreningen Balans i Fokus

 

 

Det är dags att anmäla sig till sommarens cirkusinspirerade Ljud- och balanskonstskola! I år även för barn 1-3 år tillsammans med vuxen. Välkomna!

Skapande Skola i förskolan – Lilla ljud- och balansskolan (JonglÖra för små öron + utbyggd ljud- och balansworkshop), spelas sedan hösten 2020 vid Gotlands kommunala förskolor.

2020

Skapande Skola i förskolan – Lilla ljud- och balansskolan (JonglÖra för små öron + utbyggd ljud- och balansworkshop), spelas vid Gotlands kommunala förskolor.

 

JonglÖra – en sinnrik ljud- och rörelsekonsert med fläkt av cirkus som vill inspirera lusten att lyssna, spela och balansera!

Av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser

3-4 nov Scenen Atalante, Göteborg i arr av Levande Musik

1 nov 14.00 KKV Bohuslän i arr av Gerlesborgsskolan

10 oktober kl 14.00 JonglÖra gästspelar på Länsteatern i Visby

Foto: Friedel Weiser ©vibrationsverket

Foto: Friedel Weiser ©vibrationsverket

 

 

 

 

 

 

 

 

Se JonglÖra film

JonglÖra – digital premiär

7/6 kl 16.00

Huskonsertene i Rissa, Norge, genom tonsättare Ellen Lindquist, har beställt en filmad version av JonglÖra att visa digitalt. Med anledning av rådande omständigheter (Covid-19) kan vi inte resa tvärs över landet och framföra konserten live denna vår, så njut av en filmad version! Stöd oss gärna med ett frivilligt ekonomiskt bidrag, tack på förhand!

 

Foto Friedel Weiser

Foto Friedel Weiser

 

 

 

 

 

 

 


2019

JonglÖra-BalansÖra – lyssna balansera memorera

Lördag 19/10 kl. 16.00 Almedalsbiblioteket

Sinnrik ljud- och balanskonst – konsert, prova på, utställning

Hur ritar jag ljud och bygger balans? Barn har i samband med projektets konserter runt om på ön ritat, limmat och byggt bilder apropå vad de upplevt.

Hur ritar jag ljud? Mig själv när jag balanserar? Jag tänker rita ett hus!

Utställning JönlÖra - Balansöra

Microsoft Word - balansöra testaffisch.docx

JonglÖra blir BalansÖra, tar oss vidare ut i landskapet, ljud- och balanslandskapet

Konsert + verkstad + rita klippa klistra – barnen skapar ljud- och balansminnesbilder från konsert och ljud- och balansworkshop

Med stöd av Statens Kulturråd, i samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland och Fenomenalen Science Center på Gotland

 

 

 

Genomfördes vid:

Förskolor i Fårösund, Vänge, Endre, Visby (Visborg, Skräddaren)

Hemsegården i Hemse den 4/5

Vibrationsverket i Anga för deltagande barn och familjer i sommarkurserna

Östergarn Bygdegård i Östergarns kulturförenings regi

Fenomenalen i Visby v. 37 & 38 (för föranmälda skolklasser)

Kulturskolan för Särskolan

 

JonglÖra för små öronen sinnrik ljud- och jongleringskonsert/föreställning

av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser

IMG_3046

 

 

 

 

 

 

Turnerar i Region Gotlands regi (Kultur och fritid) på kommunala förskolor under våren 2019, 2020. Passar mindre rum och även riktigt små öron, från 1 år.

I sommar blir det äntligen konsert med Kulturskolans fantastiska världsmusikband Austre Tornseil!!!


2018

Full sommar och sprakande höst för KF Balans i Fokus!

 JonglÖra, en sinnrik ljud- och jongleringskonsert/föreställning för små och stora öron, av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser. Region Gotlands Kultur- och fritid köpte in tre konserter som gavs i Lärbro, fritidsgården Puma i Visby och på folkhögskolan i Hemse.

Föreningen sökte stöd från Statens Kulturråd för att vidareutveckla projektet till JonglÖra BalansÖra, att låta verkstadsdelen även innefatta ett ritande/klippande/klistrande av ljud- och balansminnesbilder. Strax före jul fick föreningen positivt besked om beviljat stöd!

Sommaren skyller vi på familjens studentfirande son… utöver planerade kurser/skolor hanns inget övrigt evenemang, men det blev en cirkusinspirerad ljud- och balanskurs för barn från 7 år, två familjekurser för barn 4-6 år och vuxen, en ungdomskurs, och en intensiv och omtumlande vacker Somatic Summer School för vuxna (kontaktimprovisation med Katarina Eriksson och Rey Chung, Alexanderteknik med Trisha Hemingway och Wolfgang Weiser, lyssnande med Anna E Weiser).

katarina

Katarina Eriksson has been involved with improvisational dance since 1989, collaborating with various artists, and as a member and co-founder of Swedish improvisation ensemble Floke. She teaches Contact Improvisation and other improvisational forms internationally, and since 2000 she curates the performance series Moments Notice in Berkeley. Katarina has worked at The Gothenburg State Theater and Opera, as well as with numerous choreographers
and dance companies in Sweden. Some more recent
performance work in US includes an art residency with Cathie Caraker at CounterPULSE, shows at San Francisco Clown School, and co-creation with veterans of war in the ETS project, and in Sweden/Europe; performing with on-going improv project Hoppalappa/The Ambassadörs, and (currently) with immigrant youth in Karuselldörrar/Lava Dansproduktioner.

RayHead (bio)Ray Chung is a performer, teacher, engineer, and artist who has a passion for dancing which he likes to share with other people. His main focus is improvisation and he has worked with Contact Improvisation since 1979 as part of improvisational performance practice and integrates other movement forms into his work, including martial arts, bodywork and Authentic Movement. Ray has worked with the leading proponents of Contact Improvisation and regu larly collaborates with dancers, musicians, and other artists. Ray’s work has been featured at numerous national and international festivals and venues. Currently based in San Francisco & Sweden, Ray regularly teaches abroad.

Soundscape partitur

 

 

 

Ett av alla vackra Soundscape scores /partitur från deltagare i Somatic Summer School/lyssnande, initierad av Anna E Weiser.

 

 

Sommarens barn- och ungdomsverksamhet samarrangerades med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland.

2017

KONSERT

26/7  Kl 19.00  Entré 100:- (stud 50:-)

Ensemble Makadam spelar Beethovenskisser och bjuder in Anna E Weiser och hennes “Skrivpulpetinstrument” (byggt av snickare Joakim Klint) i ett idémässigt möte med hennes tidigare verk Ljud av tänkande händer, ett verk där det musikaliska materialet utgick från ljudet  av skissande.

I statens Musikverks arkiv och hos Stiftelsen för musikkulturens främjande finns möjlighet att studera Ludwig van Beethovens originalmanuskript och skisser. Ensemble Makadam låter sig inspireras av dem när de skissar, väljer och vrakar ur mästarens verk.

Beethovenskiss

Beethovenskiss

Fotograf: Per Buhre

Fotograf: Per Buhre

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck.

Det har blivit ett arbetssätt som genomsyrar de flesta produktioner. Det kan vara att mitt i satserna blomma ut i improvisationer, klippa och klistra ur verken, preparera instrumenten för att hitta nya klanger och arbeta med olika lager. Ensemblen samarbetar också med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.

 

Anna E Weiser är tonsättare och musiker som arbetar just i gränsland mellan noterad och improviserad musik. Det konstnärliga arbetet utgår från och utforskar rum och lyssnande i relation, ett lyssnande som inbegriper handens, hant-verkets, intelligens.

2015 hördes hennes verk Ljud av tänkande händer i Almedalsbibliotekets foajé. Då gav ljuden från en tecknares penna musikaliska impulser till musiker att följa och laborera med. Nu möter tankegångar från detta verk Ensemble Makadams skisserande utifrån Beethovens.

Fotograf: Wolfgang Weiser

Fotograf: Wolfgang Weiser

 

2016

Söndagen 17/7 kl 19.00 Konsert/öppen repetition med Ensemble Makadam från Gbg. Ett konstmusikaliskt experimentellt verk med textila inslag, SPINN- rotation och tuskaft, av Anna E Weiser. Publiken medverkar med att brodera, inga förkunskaper krävs. Kontant entré, sliding scale, lägst 50:- Välkomna!

Söndagen 31/7 KONSERT och performance. Elvira Halls polskeprojekt samt (detta år fick vi äntligen till det!) Haplihaitar, kulturskolans storband.

2015

Denna sommars evenemang är under planering, men vi hoppas på Kulturskolans eminenta Klezmer-ungdomsgrupp Haplihaitar. Håll utkik efter datum!

2014

Stahlhammer Klezmer Classic Trio  upprepade konsertsuccén från sommaren innan!!

En dags Barnfestival med besök av Karl-Petters Orkester hann det också bli! Och vi i familjen Weiser, The Improweiser, spelade egen cirkusshow och höll workshops för alla besökande nyfikna och glada barn.

2013

Fick vi ädelt besök av Stahlhammer Klezmer Classic Trio. Med ytterst lite marknadsföring kom hela 130 konsertlystna för att lyssna till deras härliga, generösa, smäktande musik! Tältet vibrerade…

2012

Invigde vi det nyinköpta Slöjdcirkustältet och gästades av tyska clown-duon Kasper & Gaya