2024
FÖR ATT SE HELA PROGRAMMET BEHÖVER DU SCROLLA LITE LÄNGRE NER PÅ SIDAN.
LÄNK TILL biljettkiosken.se/vibrationsverket för köp av biljetter BILJETTKÖP
Verksamheten fyller 20 år! HURRA!!!
Ja, det är 20 år sedan föreningen Balans i Fokus bildades och verksamheten startade på allvar! Hurra för alla er som kommit och gått under alla dessa år, ni har lämnat, och fortsätter att lämna, ovärderliga spår!
Mycket har hänt under dessa 20 år. Vi blev med stort vackert vitt tält, vi flätade samman balanskonst med ljudkonst, blev ensemble, fick stöd från Region Gotland, beviljades 3-årigt utvecklingsbidrag från Kulturrådet för projektet Rum för rörelse, för ett utvecklande av platsen i Anga och av verksamheten, i samverkan med fria professionella, SV Gotland, med flera, och så blev Vibrationsverket Region Gotlands Kulturpristagare 2023!
Titta hit, en Jubileumsbok är på gång! Vi vill att ni är med! Vill ni? Om du – barn, ung eller vuxen – skulle vilja skriva ner något särskilt minne från/av/om Vibrationsverket, som vi kan publicera i boken, får du/ni gärna maila det till oss. Det skulle vara så otroligt roligt att få med det!
AKTUELLA EVENEMANG I TÄLTET 2024
(För info om redan avslutade evenemang, se längre ner på sidan.)
Konstnärligt residens i tältet
Bari Kim från Jeju Island, Sydkorea, är på besök vid Vibrationsverket från den 3-11/9
I ett residens stöttat av Jeju Foundation of Arts, i samverkan med Vibrationsverket – Rum för rörelse, kommer Bari Kim låta sitt arbete inspireras av det gotländska landskapet och platsen, och genom hennes arbete här kommer platsen och Gotland, inspireras av det Bari för med sig från Jeju Island. Detta konstnärliga ö-möte presenteras på söndag 8/9 kl 16.00 i en improvisationföreställning i tältet i Anga, och i en kort platsspecifik improvisation i Almedalsbiblioteket den 9/9 kl 12.30. Välkommen!
8/9 kl 16.oo Waves of the Ocean and Braiding the Sweetwater – IMPROVISATIONER
Frivillig entré.
Fria improvisationer, möten i stunden, och utdrag ur pågående föreställningsprojekt
Av och med:
Bari Kim, Sydkorea – dans och röst
Anna E Weiser, Gotland – röst och rörelse
Friedel Weiser, Malmö – musik, dans, skulptur.
What I do here matters. Everybody lives downstream. […] The water net connects us all.
Robin Wall Kimmerer
Bari Kim är danskonstnär, improvisatör och koreograf, baserad i Jeju, Seoul i Sydkorea. I 24 år har hon experimenterat, glatts åt och lärt sig av, växt med och av, levt och utfört improvisationsdans. Hennes fokus i dans är att lyssna med hela kroppen och sinnet. Hon menar att genom att lyssna blir dans dans, musik blir musik, som tillåter alla möjligheter i just de ögonblick som uppstår, resonerar och uttrycker sig. Hennes konstnärliga tema och rot är Poong-gyung och GAMU som är Varje varelse dansar och sjunger av sig själv i ständig förändring.
Bari fick 2020 pris för bästa dansare från den sydkoreanska danskritikerföreningen och har arbetat med koreografi, gjort samarbetsprojekt med andra dansare, musiker, konstnärer, hon har forskar, uppträder, undervisar, organiserar improvisation/kontaktimprovisation, somatisk dans, BMC, tuningövningar i Korea, Tyskland, Portugal, Spanien, Sverige, Norge, Ungern, Thailand, Taiwan, Japan, Irland, etc.
Anna E Weiser är transdisciplinär tonsättare – klangkoreograf, röst- och ljudkonstnär. Hon arbetar sinnesbaserat, utforskar klang och lyssnande – sense of sound – i vidare perspektiv; materialnära, rumsligt, i landskap, i relation till sensibilitet och perception. Det är de djupaste frågorna om samspel, sammanhang och ekosystem, som väver samman det hon gör.
Anna är aktuell med CD:n Fläta sötvatten, en samling röstimprovisationer invid vattendrag, huvudsakligen inspelade på Gotland. Fläta sötvatten är ett projekt som vill visa på sötvattnets avgörande roll för liv och betydelsen av rörelsefrihet och diversitet i relation till friska ekosystem, på både mänskliga, miljömässiga, konstnärliga och filosofiska plan.
Friedel Weiser är utbildad vid Malmö Konsthögskola i Fri konst. Han utforskar en materialbaserad praktik där kropp, rörelse och musik kan kombineras i skulptur. Han arbetar performativt med fokus på improvisation eller med platsspecifika installationer och skulpturala verk som kan beröras, bäras, balanseras eller lyssnas – på, med eller genom.
9/9 kl 12.30 Almedalsbiblioteket. Kort platsspecifik IMPROVISATION
Bari Kim, Sydkorea – dans och röst
Anna E Weiser, Gotland – röst och rörelse
Friedel Weiser, Malmö – musik, dans, skulptur.
Tack till Almedalsbibliotekt och Café Foajé för möjligheten.
Evenemang som redan passerat under vår och sommar 2024:
27/4 kl 19.00, Gröna Rummet på Kulturrum. Det blev ett jättefint offentligt samtal med Tuva Hildebrand, dansare och koreograf, på besök från Malmö. Samtalet modererades av Anna E Weiser, Vibrationsverket.
Vibrationsverket Ensemble invigde Gotlands Bokmässa 2024!
23/6 Kl. 14.00 Familjeföreställningen Vipsssss – Snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
Foto: Staffan Enström
24/6 – 28/6 Workshop för barn från 7 år. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.
1/7 – 5/7 Workshop för barn från 7 år. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.
12/7 Kl. 19.00 Saltbris – ett dansverk.
Foto: Julia Zernell
Av Gotlandsbaserade koreografen Alexandra Svensson och nio gotländska kvinnor, mellan 60 och 83 år. Kvinnorna dansar personliga berättelser om sin ö.
Några av kvinnorna har dansat professionellt, de flesta är amatörer– vanliga kvinnor som vågat följa drömmen om att dansa och stå på scen. Projektets kärna är att lyfta fram kroppar som inte vanligtvis rör sig på dansscener och låter dessa erfarna, mångfacetterade kvinnor visa berättelser de varit delaktiga i att skapa. Föreställningen vill förmedla en upplevelse av att alla kan dansa, leka och skapa oavsett ålder. Musiken är nykomponerad och framförs live av pianisten Andreas Braun.
14/7 I år igen! Folkmusikkonsert kl. 19.00 Ingrid Rodebjer & Cori Smith.
Foto: Emanuel Blom
Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr, barn fri entré. Köp biljett i biljettkiosken eller m. Swish vid entrén.
I ett litet format möts de i ett lekfullt samspel med både nyskapande och folklig tradition. Ingrid Rodebjer, fiol, sång, waltzither, Cori Smith, viola & sång.
De började skriva musik tillsammans under hösten 2022 när Cori, från England, började som utbytesstudent på Kungliga Musikhögskolan där Ingrid, från Gotland, studerade svensk folkmusik. Ingrid & Cori fattade snabbt tycke för varandras musik och möttes i sitt gemensamma intresse för folkliga traditioner, poesi och sammanflätade arrangemang. Till sommaren återförenas de för att spela egenskrivna låtar, sånger och improvisationer tillsammans med traditionell musik som inspirerat dem i deras skapande. För duon slår inget närvaron av att skapa musik ihop. Nu bjuder de in publiken att ta del av deras resa, varmt välkomna!
15/7 – 18/7 Workshop för barn 4 – 6 år & nära vuxen. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.
19/7 Gästspel från Göteborg! Kl. 19.00 Dansföreställningen Denna sida upp – En föreställning om den svenska välviljan.
Foto: Lars Dyrendom
Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.
Danskompaniet SPINN, av och med Emilia Wärff.
Dans möter fysisk teater, där hjälpmedelscentralens alldagliga och praktiska verktyg som en griptång, en duschstol och en strump-pådragare förvandlas från rekvisita till danspartners. Se trailer här!
Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med dansare med och utan funktionsvariationer.
”Min morfar var bagarens son. Han älskade att gå i skolan, men efter sex år i böckerna värld fick han börja arbeta i ångan från bakugnen. Min farfar fick fara till Uppsala och lära sig latin, kemi och botanik. Han blev apotekare. Där någonstans mellan dofterna av nybakat bröd och glasburkarna i biblioteket växte jag upp. När jag skulle fylla fem satte sig ett virus på min ryggmärg, och ord som muskeltonus, finmotorik och hjälpmedelscentralen blev en självklar del av min värld.”
Fokus skiftas från föremålens funktion och de upphöjs till något älskvärt och vackert. Med utgångspunkt i sina egna upplevelser berättar Emilia en bitvis både abstrakt och absurd historia om den svenska välviljan. Om arv och miljö och om hur vi alla ständigt befinner oss precis mitt emellan den fysiska kroppen och tankevärlden, mellan bagarens slit och apotekarens teorier.
Föreställningens lekfulla och rytmiska musik är skriven och framförd av musikern och tonsättaren Anna Gustavsson med text av Emilia Wärff.
21/7 Kl. 14.00 Familjeföreställningen Vipsssss – Snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
Foto: Staffan Enström
Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.
En musikalisk akrobatisk och jonglerande föreställning + prova på. För barn från 4 år och familjer. Av och med Vibrationsverket Ensemble, Anna E Weiser & Wolfgang Weiser.
Föreställningen väver samman klang-, rörelse- och cirkuskonst i lyssnande samspel, vidgar sinnena och skapar möjlighet att lyssna med hela kroppen. Inga eller få ord. Röst-, jonglering- och balanskonst. Lek med klangobjekt och balansmaterial.
Vipsssss undersöker en stol som sjunger när den snurras. Kan den balanseras på tippen av hakan? Hur låter ljudet i en planka? När den balanseras högt upp i luften? Går det att hålla balansen på den och kan ni kan få klossarna helt i balans? Balans är spännande! Vipsssss är en föreställning som inspirerar känslan av balans.
Av och med: Anna E Weiser – musiker, tonsättarkoreograf
Wolfgang Weiser – jonglör, balanskonstnär
Kostym (Annas) – Linnea Rosvall, skräddare
Med stöd av Kulturrådet och initialt stöd av Kultur och fritid, Region Gotland, som Särskilt Uppdrag.
OBS! Inställt. 28/7 – 31/7 Deepening Days – Rörelselaborationer i gränsland.
Fotografer: Friedel Weiser, Olga Berdikyan, Ray Chung, Anna E Weiser. Montage F. Weiser
Workshop för konstnärer med rörelsebaserade/inspirerade praktiker inom skilda fält.
JUBILEUM! 3/8 – 4/8
VIBRATIONSVERKET FIRAR 20 ÅR!
Arrangeras tillsammans med Östergarns Kulturförening. Pomånakonserten samarrangeras även med SV Gotland.
3/8
11.00 – 13.00 Klangworkshop.
Köp i Biljettkiosken 100:-/deltagare. 50:-/deltagare i fall du köper biljett till någon av familjeföreställningarna under helgen.
Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka i Biljettkiosken
Kom alla barn från 4 år tillsammans med vuxen! Prova Vibrationsverkets alla instrument och grunkor som låter! Här finns marimbor, amadindor, skålar, bunkar, strängar, brummare, klockspel, krukor, rasslor, regnrör och så mycket mer! Workshopen avslutas med en liten gemensam konsert 12.40.
Under många år har Vibrationsverket samlat sånt som det går att spela på. Nu är ni välkomna att prova allt under en 2 timmar lång workshop tillsammans med musiker och trädgårdsmästare Lasse Pettersson, och Vibrationsverkets musiker/tonsättare/klangkonstnär Anna E Weiser.
Det går bra att äta medhavd matsäck här på vår fina “Tältplats”. Baju fiksläge ligger ca 5 km från tältplatsen och är ett vackert utflykstmål.
14.00 Magisk trolleriföreställning med Trollkarl Martin
Köp i Biljettkiosken Entré 100:-/person. 50:-/person i fall du köper biljett till någon annan av familjeevenemangen under helgen.
Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka via Biljettkiosken
Missa inte denna magiska stund i tältet i Anga! Förstklassig komisk underhållning för barn och vuxna.
Publiken deltar aktivt i denna annorlunda trollerishow. Fantastiska trix och hisnande nummer varvas med slapsticks. En rolig blandning av klassisk barntrolleri och egna galna påfund. Av och med Martin Bröns, Gbg.
Trollkarl Martin har skapat underhållning i gränslandet mellan trolleri och komik i över 15 år.
Vibrationsverket är extra glada över detta kära besök från Göteborg!
Foto: Lars Lundborg
17.00 Jubileumsakt!
Performance av Friedel Weiser, utbildad vid Malmö Konsthögskola i Fri konst.
Öppen och Stängd – verk/foto: Friedel Weiser
Presentation av Vibrationsverkets 20-åriga verksamhet, av och med Wolfgang Weiser & Anna E Weiser
Mingel, och tilltugg á la Hilde Weiser, doktorand vid Umeå Universitet, med inriktning sensorik och hållbar matkonsumtion för ungdomar i svenska Arktis.
19.30 Konsert med folkmusikbandet Pomåna
Samarrangeras med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland och Östergarn Kulturförening.
Köp i Biljettkiosken Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr, barn fri entré. Halva priset för särskilt inbjudna, Angabor samt medlemmar i Östergarns Kulturförening.
Gästspel från Göteborg med gotländska och cypriotiska rötter! Pomåna är mötet mellan sol och vemod.
Traditionell folkmusik från Norden och östra Medelhavet i färgrika, rytmiska arrangemang och ny musik, uråldrigt och samtida på samma gång. Så här låter de!
Alma Weiser (SE) på sång och dragspel, Nora Mauritzson (SE) på slagverk och sång och Andreas Krambias (CY) på bouzouki, laouto och oud.
Pomåna är ett göteborgsbaserat folkmusikband som möttes på 2022 på Högskolan för scen och musik. Tillsammans började de utforska mötet mellan sina olika musikaliska bakgrunder, kulturer och instrument.
Så här säger medlemmarna själva om sin musik:
“Vårt namn är inspirerat av den romerska gudinna som sades vaka över fruktträd och trädgårdar. Precis som gudinnan Pomona är vi måna om det som växer. I fokuset står samspelet, hur vi hittar fram till det som får musiken att växa och blomma. Gammalt och nytt, polskor och zeybekikos, allt flätas samman och bildar ett grenverk i Pomånas trädgård.”
Ca kl 20.30 Dansperformance med Weisertwins, Idun & Silke Weiser, ev. med flera.
Ca kl 21.00 Performance med Nycirkus Gotland – Alva Werner och Catarina Daun.
Fri entré.
En mix av luftakrobatik och eldkonst. Akten är koreograferad och framförd av Alva Werner och Catarina Daun och skapades till årets Bergmanvecka utifrån temat “Circus Bergman – i ljus och mörker”.
-
-
Foto: Yanina Isla
-
-
Foto: Yanina Isla
4/8
14.00 Gästspel med Teater Kolibri! Familjeföreställningen Abel von Snabel, med bullbak på scen!
Köp i Biljettkiosken Entré 100:-/person. 50:-/person i fall du köper biljett till någon annan av familjeevenemangen under helgen.
Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka via Biljettkiosken
Gästspel med Teater Kolibri! För barn från 3 år. En munter bageriföreställning, med ramsor, rytmer, roliga episoder. Avslutas med bullkalas för alla barn! Med Tinna Ingelstam, Göteborg & Wolfgang Weiser, Anga.
Avslutas med bullkalas för alla barn!
15.30 Familjeföreställning Äntligen här! Med Clownen Manne!!!
Köp i Biljettkiosken Entré 100:-/person. 50:-/person, i fall du köper biljett till någon annan av familjeevenemangen under helgen.
Fri entré för Angabor och medlemmar i Östergarns Kulturförening, samt i fall du deltar i någon av sommarens Cirkusinspirerade workshops. Boka via Biljettkiosken
Inför jubileet ville Vibrationsverket särskilt belysa vikten av ett inkluderande arbetssätt och vem kan inte på ett mer excellent sätt representera det än Clownen Manne!
”Äntligen Här!” är mycket av det som kommit till under färden och som har blivit inkorporerat i en alldeles egen föreställning. Såpbubbelpoesi, en konstig cykel och bananskalsbasket finns med, men det är kommunikationen som är själva poängen!
Clownen Manne arbetar i en urgammal, europeisk, muntlig, komisk, icke-litterär tradition. Med samma rötter som commedia dell’arte, påverkad av 100 år av cirkusclowneri bottnar den till sist i Mannes helt egna personlighet. Resultatet blir en vänlig och litet fumlig karaktär som vill så väl och som alltid till sist lyckas med publikens hjälp. Dialogen med barnen i publiken, upplevelsen av tillfällighet, här och nu, är själva kärnan.
Barnet inuti den gamle clownen möter barnet i var och en i publiken och lust uppstår, ofta vänskap, ibland till och med kärlek.
6/8 – 8/8 Workshop för barn 2-3 år & vuxen. Cirkusinspirerad ljud- och balanskonst. Mer info här.
Foto: Vibrationsverket
17/8 kl. 14.00 Gästspel! Familjeföreställningen Kontraslöjd & tälj-workshop
Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Inklusive tälj-workshop.
Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.
För barn från 4 år. I samarrangemang med Gotlands Museum, slöjd- och formutvecklarna/Region Gotland. Täljworkshop är för barn och vuxen tillsammans. Barn från 7 år får tälja med egen kniv.
Ett levande allkonstverk där cirkus, slöjd och musik väcker förundran och nyfikenhet över möjligheterna med trä och träd.
Foto: Jonas Persson
Kontraslöjd plockar fram slöjdens ljud i kombination med musiken och kroppens kreativa arbete tillsammans med trädens och träets egenskaper. I Kontraslöjd förmedlas känslan av skogen och materialet trä på ett sagolikt och poetiskt vis.
Medverkande: cirkusartisten Jenny Soddu, slöjdaren Hedvig Flärdh och musikerna Veronica Lindåker och Erik Bengtsson.
Med ljudbild av Alexander Eldefors och regisstöd av Camilla Rud. Produktionen har tagits fram med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor, Förvaltningen för kulturutveckling Västra götalandsregionen, SITE Sweden och Region Stockholm.
24/8 kl. 19.00 Duoafton – möte mellan musiker och dansare.
TRUST, av och med Anna Wennerbeck & Anders Hagberg, Göteborg.
Braiding Sweetwater, skivrelease, av och med Anna E Weiser & vattendrag, Gotland. Releasen framflyttad.
Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Köp biljett i biljettkiosken eller med Swish i entrén.
Om verket och de medverkande:
TRUST – av Anna Wennerbeck och Anders Hagberg – Ett möte mellan dans och musik som präglas av en intuitiv kommunikation baserad på improvisation, dynamik, rumslighet och ömsesidig tillit.
“You are born alone, you die alone. The value in the space in between, is trust and love”.
(L. Bourgeois)
Dansaren/koreografen Anna Wennerbeck och musikern/kompositören Anders Hagberg har haft ett nära samarbete i 20 år. Danskonserten tar avstamp i ett gemensamt intresse för ett fördjupat undersökande av inre och yttre rumsliga dimensioner samt Annas djuplodande koreografiska utforskande med träd. Duons konstnärliga uttryck präglas av kvaliteter som närvaro, uppmärksamhet och kommunikation.
Pressklipp från gemensamma projekt:
”En alldeles egen klangvärld…Lugn förundran till expressiv explosiv rikedom ”- Opulens 5/5. ”Mäktig magnifik tyngd, andlöst vackert, magiskt” – Kulturbloggen 5/5. ”Ur kroppen springer stolthet, förundran, skörhet och explosivitet… Krafterna rister i kroppen, som omfamnas av Anders Hagbergs flöjter och slagverk.” GP. ”Det är sensuellt, mångfacetterat och mycket vackert.” Bohusläningen. ”Förtrollande scenframställning… charmigt, poetiskt och suggestivt.” Alba
Anna Wennerbeck är koreograf, dansare och konstnärlig ledare för Embla dans & teater. Hon har en masterexamen i scenisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik/Göteborgs Universitet. Anna är utbildad danspedagog och har även studerat fysisk teater samt balinesisk dans på danshögskola i Indonesien. Två centrala teman i hennes konstnärskap är föreställningar för barn och unga samt plats–baserade verk, såväl ute som inomhus. För närvarande arbetar hon med en serie nya arbeten, med avstamp i ett koreografiskt undersökande av relationen mellan träd, rörelse och kropp.
https://annawennerbeck.com
Anders Hagberg är flöjtist, sopransaxofonist, kompositör samt professor i musikalisk gestaltning vid Högskolan för Scen och musik/Göteborgs Universitet. Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för honom och hans projekt inkluderar ofta musiker från olika genrer och kulturer samt även andra konstformer såsom dans och bild. Hagberg har turnerat över stora delar av världen med egen musik och som solist med många grupper och han har gjort ett stort antal egna album samt musik till filmer och dansföreställningar.
Hans konstnärliga forskning handlar om improvisation och rumslighet där han utforskat melodisk modalitet, musikalisk närvaro och akustikens betydelse i musikalisk gestaltning.
www.andershagberg.se
KONSTNÄRLIGT RESIDENS
Ett av Region Gotlands dansresidens är förlagt hos Vibrationsverket – rum för rörelse.
Vi gästas av My Neighbour is a Witch Collective
Om deras projekt:
Clay Identity-Shapeshifter: Ett samarbete mellan My Neighbour is a Witch Dance Collective och keramik konstnären Agnes Marin, i ett utforskande av identitet, lera och självacceptans. Tvärvetenskaplig research mellan keramik, dansperformance, lera, kroppar och rörelser. Som undersöker frågeställningar som “Hur påverkar vår personliga historia oss och våra handlingar i livet?” Influerade av den nuvarande politiska situationen i världen som återigen ifrågasätter vår koppling till identitet och arv, ett ämne som historiskt sett skapat mikro- och makrokonflikter.
Det Köln/Sverige-baserade My Neighbour is a Witch Dance Collective bildades 2023 av de tre dansarna Amanda Marin, Felicia Nilsson och Ella Moss Seibert. Som kollektiv arbetar de med fokus på komposition och improvisation. De värdesätter hög fysikalitet, förkroppsligande och fantasi i sin dans. De strävar efter att hitta ärlighet gentemot sina rörelser, performativitet och sig själva. En gränsöverskridande arbetsmiljö som utforskar det bekanta och det okända.
Agnes Marin, från norra Sverige, nu baserad i Kalmar, arbetar med händerna som sitt främsta verktyg, inspirerad av sin bakgrund och det samtida, med en stark grund i den keramiska hantverkstraditionen och omfattande materialkunskap. Hennes främsta fokus är lekfullhet, rena former och hållbar produktion.
Tillsammans vill de skapa en metod för att röra sig och tänka, som uppmuntrar till att bryta diskriminerande strukturella normer inom individer/grupper av människor. Samt sträva mot att stärka människor och deras individuella berättelser i ett kollektivt samhälle.
2023
2022 beviljades Vibrationsverket ett 3-årigt utvecklingsbidrag för regional kulturverksamhet från Statens Kulturråd för projektet Rum för rörelse. Vi ska särskilt bidra till att stärka det professionella dans- och nycirkusfältet – blir en mindre produktionsplats, scen, plats för möte, träning och residens. Med det vill vi tacka alla barn, unga och vuxna som genom sitt deltagande på olika sätt bidrar till att vi kan fortsätta verka och utvecklas!
Hösten
Vilken underbar överraskning!
Region Gotlands Kulturpris till Anna E Weiser och Wolfgang Weiser och Vibrationsverket!
Regionens motivering: ”I Anga på östra Gotland finns varje sommar ett cirkustält. Här möts barn, ungdomar och vuxna och skapar tillsammans – cirkus, balanskonst, dans, ljud och musik. Publiken inkluderas naturligt i mötet med kreatörer inom olika konstuttryck. I över 20 år har Anna E Weiser och Wolfgang Weiser haft sin verksamhet på Gotland och varit förebilder för hur man kan skapa upplevelser av scenkonst tillsammans.”
Tack!!! Detta är ett pris vi delar med alla er som under 20 år varit med och utvecklat och “finstämt” vårt arbete, på många olika sätt! Tack!!!
Framförallt är det ni barn därute, ni som var barn för 20 år sedan, och ni som är barn just nu, som är våra främsta konstnärliga ledare och verksamhetsutvecklare. Ett särskilt stort tack till er och era föräldrar!
Vi är djupt rörda över nominering, Regionens fina motivering och beslut, tacksamma för möjligheten att utveckla konstnärlig kvalitet inifrån och ut. Tack! Anna & Wolfgang
5/12 kl.14.30 Matsalen på Gråbo seniorboendet
JonglÖra för Stora Öron – en musikalisk föreställning med fläkt av cirkus och enkel ”prova på” för de äldre 65+
Inspirerar lusten att lyssna och balansera!
Av och med Vibrationsverket Ensemble: Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
Genomförs av Vibrationsverket/KF Balans i Fokus med stöd av Region Gotland och uppdraget Kultur & Hälsa
Den 9/11 JonglÖra för Stora Öron besökte de äldre vid Stuxgården i Fårösund.
Efter föreställningen fick publiken, de boende, lyssna nära till ljuden från keramikskålar, regnrör, etc., och jonglera myyyyycket stilla med färgglada sjalar. Vi fick en väldigt fin stund tillsammans.
Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spriraler, turne på gotländska förskolor under oktober och november, i arrangemang av Region Gotland, Kultur och fritid.
Se hit i fall du förestår en verksamhet och personalgrupp inom Region Gotland som arbetar med barn!
Ett uppdrag kvar! Boka nu! Det är GRATIS!
Lyssnande i Balans – ett kultur & hälsa-projekt som riktar sig till vuxna/personal som arbetar med barn. Genomförs av Vibrationsverket/KF Balans i Fokus med stöd av Region Gotland och uppdraget Kultur & Hälsa.
Genom projektet “Lyssnande i Balans” erbjuder vi ett inspirerande fortbildningstillfälle i form av cirkusinspirerad ljud- och balanskonst; en föreläsning/samtal + ”prova på”, som förstås anpassas efter var och ens förmåga, det ska kännas lustfyllt och lärorikt att prova på.🌻
Det riktar sig till vuxna/personal som på olika sätt jobbar med barn och unga och med människors särskilda behov. Det är en möjlighet till inspiration och kunskapsutbyte.
Ett tillfälle är ca 90 min. Det är kostnadsfritt och går att ta del av under hösten 2023.
Av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
SOMMARENS PROGRAM
Vi uppdaterar efter hand, reserverar oss för ev. ändringar. För mer info: info@vibrationsverket.se
Köp biljetter i Biljettkiosken
Anmäl till 19:e säsongens Cirkusinspirerad ljud- och balanskonstworkshops för barn, familj, och unga
17/6 – 18/6 Unga från 13 år
26/6 – 30/6 Barn från 7 år
3/7 – 7/7 Barn från 7 år
11/7 – 14/7 Familj/Barn 4-6 år + nära vuxen
17/7 – 20/7 Familj/Barn 4-6 år + nära vuxen
7/8 – 9/8 Familj/Barn 2-3 år + nära vuxen
I år igen! 14/8 – 17/8 (för mer info klicka på länken eller se längre ned på sidan)
Workshop i modern/nutida dans för unga 14-19 år
1/7 Kl. 19.00
Konsert med Cori Smith och Ingrid Rodebjer duo
Nyskriven & traditionell folkmusik från England & Sverige
Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kr, barn fri entré
Reservera biljetter via mail till info@vibrationsverket.se
Foto: Emanuel Blom
I ett litet format skapar Ingrid & Cori en musikalisk värld i ett tätt samspel av både tradition & nyskapande. Med nya kompositioner, sammanvävda arrangemang, improvisationer och sånger bjuder de in publiken till att följa med på en resa där fiol och viola spelar huvudrollen.
Ingrid & Cori fattade tycke för varandras musik under 2022 på Kungl Musikhögskolan när Cori reste till Sverige för att studera som utbytesstudent från England. Under året som passerat har de skrivit musik tillsammans och gör nu debut som duo.
Ingrid Rodebjer, fiol, sång & waltzither, Cori Smith, viola, sång & banjo
9/7 & 20/8 Kl. 14.00
Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler
En musikalisk akrobatisk balanserande jonglerande familjeföreställning för barn från 4 år + prova på!
Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Reservera via mail: info@vibrationsverket.se
Foto: Staffan Enström
Föreställningen väver samman klang-, rörelse- och cirkuskonst i lyssnande samspel, vidgar sinnena och skapar möjlighet att lyssna med hela kroppen. Inga eller få ord. Röst-, jonglering- och balanskonst. Lek med klangobjekt och balansmaterial.
Vipsssss undersöker en stol som sjunger när den snurras. Kan den balanseras på tippen av hakan? Hur låter ljudet i en planka? När den balanseras högt upp i luften? Går det att hålla balansen på den och kan ni kan få klossarna helt i balans? Balans är spännande! Vipsssss är en föreställning som inspirerar känslan av balans.
Av och med: Anna E Weiser – musiker, tonsättarkoreograf
Wolfgang Weiser – jonglör, balanskonstnär
Kostym (Annas) – Linnea Rosvall, skräddare
Med stöd av Kulturrådet och initialt stöd av Kultur och fritid, Region Gotland, som Särskilt Uppdrag
16/7. Kl. 19.00
Danskonsert och samtal med VAK – folkkvintett som vuxit fram ur de två grupperna Västanvinden och Dansduon Agnes & Klara
Entré 180 kr. Ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Barn fri entré. Reservera via mail: info@vibrationsverket.se
VAK är en av de mest tongivande och nyskapande grupperna på den svenska folkmusikscenen när det gäller att sammanföra dans och musik på scen. I år var de nominerade till priset för årets nykomling i den svenska Folk & Världsmusikgalan.
Foto: Fabian Rosenberg
https://triovastanvinden.com/vak
Tillsammans har de skapat en ensembleform där både musiken och dansen kan ses som likvärdiga uttryckssätt för svensk folkmusik. Medlemmarna Albin Myrin, Lovis Jacobsson, Klara Andersson, Erland Westerström och Agnes Rodhe har ett gemensamt intresse för samspelet och kommunikationen som uppstår i spel till dans och dans till spel.
Vibrationsverket – Rum för rörelse, med stöd av Ragnar och Lydia Nilsson Stiftelsen/Fröjelstiftelsen
Konstnärligt residens
Kroppen som åldras – medverkande akrobater, Signe Veinholt & Rebecka Nord & filmskapare Alex Hinchcliffe.
Foto: Axel Hinchcliffe
Ett reflekterande över akrobatkropparna som åldras. Att se det sköra. Det icke perfekta. Ett mognade?
Hur når man ut med hur det känns till en publik? Hur känns det egentligen att lyfta runt på en annan människa? Vad är åldrande för oss?
Samtidigt en jämförelse och ett möte med naturen där naturen genom filmen blir ett sceniskt rum. Naturens gång och kropparnas åldrande i symbios eller ej?
29/7 & 30/7 Kl. 14.00
Missa inte denna gästspelande familjeföreställning för barn 3-9 år & familj!
Att rymma med en cirkus
En lekfull akrobatisk föreställning med kropp och skulptur som språk. Om längtan efter äventyr.
Entré 100kr/person. Maxpris per familj 450kr. Köp biljett i Biljettkiosken
Reservera via mail: info@vibrationsverket.se
Foto: Alex Hinchcliffe
En föreställning där vi tar utställningsrummet till barnen och skapar en värld där föremål besjälas. Det leks med det förbjudna i att vidröra konstobjekt och ställs frågor om vem eller vad som är rekvisita åt vem, hur får man behandla en skulptur? Får man röra, dra, klättra? Och hur når formerna den frigörelse de längtar efter? Föreställningen framförs av två akrobater, ett antal abstrakta keramikskulpturer och en skulptör i en fiktiv utställningsmiljö. Det krävs längtan, mod och tillit att bege sig ut på äventyr. https://attrymma.se/
Föreställningens längd: ca 35 min
Målgrupp: 3-9 år & familj
När föreställningen är avslutad erbjuder Vibrationsverket en möjlighet för publiken att stanna en stund för att gå lite på lina, balansera, med mera.
Medverkande på scen:
Matilda Haritz Svenson – keramikskulptör
Rebecka Nord – akrobatik
Signe Veinholt – akrobatik
Komposition: Love Meyerson. Yttre öga: Siw Aduvill
Att rymma med en cirkus har stöd från Landstinget Dalarna, Leksands Folkhögskola, Gagnef kommun, MEKEN Smedjebacken, Kulturrådet, Leksands kommun.
31/7 – 5/8 Vibrationsverket – Rum för rörelses fördjupningsdagar
Workshop (se nedan), utbyten, öppen scen, dansad konsertkväll DUOS
31/7 – 4/8 Listening Dance – Sensing Sound
Tvärkonstnärlig workshop för konstnärer med praktiker inom dans, rörelse, ton, bild, form, rum & hantverk
Att lyssna med alla sinnen, uppfatta tonen i rörelsen, i materialet, formen, kroppen, instrumentet eller färgen, är grundläggande i flera konstnärliga praktiker och processer. Workshopen tar sin utgångspunkt i improvisatorisk dans- och tonkonst för att uppmärksamma, utforska och fördjupa konstämnesgemensamma perspektiv.
Med danskonstnär Katarina Eriksson, Gbg/USA & tonsättare, musiker, SME/Body-Mind Centering®, Anna E Weiser
Måndag 31/7 kl. 17.00 – 19.00
Tisdag 1/8 – torsdag 3/8 kl. 10.00 – 15.00
Fredag 4/8 kl. 10.00 – 13.00
Eftermiddagar och kvällar öppna för kollegialt utbyte och jam sessions. Öppen scen torsdag kväll.
Kläder efter väder. Tillgång till kök, samt logi i tält kan erbjudas till självkostnadspris. Ca 5 km till badplats i Baju. Ca 5 km till närmaste busshållplats i Kräklingbo, dit vi kan hämta och lämna med bil.
Workshop: Från 800:- till 2100:- , betala vad du kan där emellan.
Anmälan och frågor info@vibrationsverket.se eller +46 707425495, Anna
5/8 Kl. 19.00 Duos – en dansad konsertkväll
Partita, Väx upp! & Crex crex improvisation
Tre akter, där dans, rörelse, ljud & musik samspelar.
Fotografer, från vänster: Jessica Lindgren Wu, Staffan Enström, Siri Jöntvedt. Bildarr. Friedel Weiser
Partita – Susanne Svantesson, Sthlm, dans, koreografi & Lasse Pettersson, Gotland, flöjt.
Väx upp! – Katarina Eriksson, Gbg, dans & Öyvind B Lyse, Oslo, röst och gitarr.
Crex crex improvisation – Anna E Weiser, röst & Wolfgang Weiser, jonglering och balanskonst.
Entré 180 kr. Ungdom upp till 18 år/student 130 kr. Barn fri entré.
Köp biljetter i Biljettkiosken
Reservera via mail: info@vibrationsverket.se
Partita En dansad konsert där ett modernt dansuttryck ställs mot Bachs klangvärld och stildanser som Courante, Bourée och Sarabande i musikalisk 1700-talsdräkt. Omvänt inspirerar och påverkar rörelsen musiken och den barocka stilen. Två världar vävs samman och interagerar även med text. Musik av Johann Sebastian Bach – Partita för soloflöjt BWV1013. Partita har stöd från Kulturrådet, Region Gotland och Dans på Gotland.
Susanne Svantesson är frilansande dansare, koreograf, danspedagog och filmare. Hon är baserad i Stockholm men har sedan början av 1990-talet regelbundet arbetat på Gotland. Som dansare har hon arbetat med bland andra Per Jonsson, Vindhäxor, Birgitta Egergladh och Susanne Jaresand samt gjort egna produktioner och flera filmer, bland annat den mycket uppmärksammande Män som Dansar.
Lasse Pettersson är klassiskt skolad musiker med erfarenhet som frilansare på 1970-talet inom musikteater, dans, och improvisation. Småningom blev han trädgårdsmästare i Botaniska trädgården i Visby där han under flera år genomfört solokonserter och kammarmusikkonserter. Lasse medverkade i Susannes film Män som Dansar.
VÄX UPP! En skräckblandad fascination av åldrandet är bakgrunden till denna kvasi-ritual som hyllar förgänglighetens karga skönhet, konstens transformativa potential och löjets skimrande kraft.
Katarina Eriksson har jobbat med improvisatorisk dans sedan 1989. Hon undervisar internationellt (bl.a i Anga på Gotland!) och skapar föreställningar, ofta i blandkonst-sammanhang. På senaste tiden har hon turnerat i Sverige med Big Winds adaption av Shakespears Stormen för barn med särskilda behov.
Öyvind B Lyse är frilansande musiker, sångare och röstskådespelare baserad i Norge. Han jobbar i både band och scenkonst-projekt, har ingått i bl. a Verdensteateret och Grusomhetens Teater och turnerat och gett ut musik med band såsom When och nu senast, Fluffers.
Crex crex Buga från hjärtat. Jonglera hemisfärerna. Fläta rösten med händerna. En improvisation med utgångspunkt i Kornknarrens rara besök i det höga gräset och lyssnandet inifrån och ut.
Anna E Weiser är tonsättare/klangkoreograf, sångare, BMC® Somatic Movement Educator, konstnärlig ledare för Vibrationsverket. I hennes praktik utforskar hon klang och lyssnande i vidare perspektiv; materialnära, rumsligt, i landskap, i relation till kropp, sensibilitet och perception. Hon skapar transdisciplinära verk både för barn och vuxna.
Wolfgang Weiser jonglör och balanskonstnär, doktorand vid Gbg Universitet, lärare i Alexanderteknik, samt gymnasielärare i teater, cirkus och estetisk kommunikation. Han är sedan 80-taletverksam inom nycirkus, fri teater och dans, bl.a. med Teater Kolibri i Göteborg, Gun Lund och improvisationsdansgruppen Floke, och nu med Vibrationsverket i Anga.
I år igen! 14/8 – 17/8
Workshop i modern/nutida dans för unga från 14 år
Fokus på musikalitet, kreativitet och dansglädje
Gästpedagog är Rannhvi Mebius Jormin, Gbg, utbildad vid Copenhagen Contemporary Dance School.
©Mebius Jormin
Denna workshop är för dig från 14 år, och som gärna har tidigare danserfarenhet.
Den äger rum i Vibrationsverkets stora, vita, vackra tält i Anga socken på mittöstra Gotland.
Måndag 14/8 – torsdag 17/8
Kl. 13.00 – 18.00
Deltagaravgiften är 750 kr (eller betala vad du har möjlighet till)
Anmäl dig via mail: info@vibrationsverket.se
Hitta hit: Vibrationsverkets adress är Anga Stenstugu 436. Du kan ta dig hit med bil, men tiderna är också anpassade till buss 41 mellan Visby – Kräklingbo.
Vibrationsverket i Anga ligger ca 5 km från närmaste busshållplats, Kräklingbo kyrka. Vi har möjlighet att hämta och lämna dig där med bil, i fall du meddelar oss det i tid.
Buss 41 avgår från Visby 11.50, framme i Kräklingbo kl 12.30. Buss 41 avgår från Kräklingbo kl 18.40, framme i Visby kl 19.25.
Se till att du ätit lunch innan, eller ta med dig något att äta här. Vi bjuder på frukt.
Vi börjar dagarna med uppvärmning där vi bygger upp styrka och smidighet. Vi kommer att jobba med olika nivåer från stående till floorwork och utforska rörelsekvaliteter med betoning på dynamik. Sedan jobbar vi med koreografi och komposition. Eleverna kommer att få koreografiska uppgifter att lösa som blir en del av koreografin.
Kursen kommer även innehålla moment i cirkusinspirerad ljud- och balanskonst med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
Gästpedagog Rannhvi Mebius Jormin är dansare utbildad på Copenhagen Contemporary Dance School. Sedan sin examen har hon undervisat barn, unga och vuxna i modern/nutida dans på Scenskolan Fejm och DansCompagniet i Stockholm. Förutom att undervisa frilansar hon som professionell dansare och driver egna dansduon Yellow Jacket Collective tillsammans med Amélie Roch.
Konstresidens i tältet i Anga.
Konstnären Laura Maresc, baserad i både Barcelona och Andorra, är på besök i Anga den 24/8 – 4/9. I ett gemensamt residens i tältet i Anga utforskar hon tillsammans med Anna E Weiser (Vibrationsverket) material i relation till kropp och rum, genom lyssnande, ljud, rörelse och installation.
Laura Maresc, Andorra, 1988.
Studied Fine Arts at the University of Barcelona and later contemporary dance and Body Mind Centering®
Lives and works as an independent artist in between Andorra and Barcelona, often spending seasons in balearic Island of Formentera.
All those territories have influenced her career.
Through Sculpture, painting and movement practices, she seeks to reconcile the tension created when bringing together different organic and inorganic materials, revealing how a practical sense of resolving actions brings itself a sense of composition. Working to find equilibrium within discord. Her practice is firmly rooted in the ‘objet trouvé’ tradition, where the process of sourcing objects and materials itself adds new layers of meaning to the artworks.
(datum ej fastställt)
Presentation av Rewilding Improvisations – Braiding Sweetwater, transdisciplinärt musikkonstnärligt improvisationsprojekt om vattendrag och flöden – Anna E Weiser, tonsättare och röstimprovisatör.
Med stöd av Ax:son Johnssons Stiftelse, och med initialt stöd från Kultur och fritid, Region Gotland, som Särskilt Uppdrag.
2022
Detta händer i höst!
Premiär!!!
En musikalisk, akrobatisk och jonglerande familjeföreställning. Välkomna!!!
Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler + prova på-workshop
Lördagen den 26/11 kl 14.00, Orionskolans musiksal. Premiär på Vibrationsverkets familjeföreställning, i arrangemang av Kulturföreningen Roxy. Vipsssss har stöd av Kulturrådet och Region Gotland. Föranmälan till kfroxy.se https://www.biljettkiosken.se/event/221126-kfroxy-vipsss
Vipsssss kommer även att spelas för nyanlända barn och unga på Gotland under höst/vinter 2022-23 vid tre olika platser och tillfällen, i regi av Röda Korset.
Dansimprovisation & BMC® för vuxna:
Torsdagkvällar: 17/11, 1/12, 15/12 & 22/12, kl 17.30 – 18.45. St:Hansskolans aula med Anna E Weiser. Anmälan till info@vibrationsverket.se
Öppet informationsmöte om Vibrationsverket – Rum för rörelse, ett projekt i utveckling!
Torsdag den 24/11 Almedalsbibliotekets foajé kl 18.30.
Med anledning av det Utvecklingsbidrag för regional kulturverksamhet som Vibrationsverket /KF Balans i Fokus erhållit från Kulturrådet vill vi bjuda dig/er att ta del av våra spännande planer, idéer och tankar för framtiden. Varmt välkommen! (Vi undersöker möjlighet att även kunna medverka via länk. Maila oss i fall du är intresserad av det så hör vi av oss med besked. info@vibrationsverket.se).
Cirkusinspirerad eftermiddag för barn 7-12 år, föräldrar är välkomna
Lördagen 19/11, Folkhögskolan i Fårösund kl 14.00 – ca kl 17.00. Fri entré. Offentligt genrep av Vibrationsverkets nya familjeföreställning Vipsssss – snäckor, sus, spännkraft, svängrum och spiraler, och verkstad där alla får prova på att jonglera, balansera, gå på lina, musicera, med mera… Föreställningen har stöd av Kulturrådet och Region Gotland. Arrangemanget görs i regi av KUNO, i samverkan med SV och Vibrationsverket. Föranmälan och info till kunokultur.se
“Anga alltid i balans” – Balansträning för alla 60+, Angabor och andra!
27 juli, 3, 10, 17 augusti. Kl 18.00 – 19.15
Träna din balans, gå balansgång och prova cirkusinspirerade balansövningar.
Pris: 100:-/gången. Frågor och intresseanmälan: info@vibrationsverket.se
Kursledare: Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
Lördagen den 13:e augusti – Rodebjer & Myrin är tillbaka! Kurs i låtspel & Konsert
Kurs i låtspel 13/8 kl 9.30 – 17.00
Arrangeras i samverkan med SV Gotland. Anmäl här till Studieförbundet Vuxenskolan!
Vuxen 550:-. Barn och unga t.o.m. 25 år 350:-. Ta med egen lunch. Fika ingår. Mellan 17.00 – 18.30 erbjuds kvällsmat till ett rimligt pris. Efter kursen spelar Rodebjer & Myrin. Reducerat konsertpris för kursdeltagare. Efter konserten blir det danskväll!
Under en dag kommer vi att få lära oss traditionella låtar från olika delar av Norden med fokus på melodiernas sväng. Som komplement till låtutlärningen kommer vi även känna musiken i kroppen genom att testa på att dansa halling.
För vem? För instrumentalister och sångare i alla åldrar som är nyfikna på folkmusik. Det är bra om du har spelat ditt instrument i några år. Om du spelar ett kompinstrument kommer du få testa på att spela melodier på ditt instrument.
Konsert & Danskväll 13/8 kl 19.00
Entré 180 kr, ungdom upp till 18 år/student 130 kronor, Barn under 10 år Fri entré. Arrangeras i samverkan med Kulturföreningen Roxy. Boka biljetter via mail till info@vibrationsverket.se
Med samklang och närvaro möts fiolen och klarinetten i egenskriven och traditionell musik från Sverige och Norge. Musiken formas till lekfulla samtal med plats för både improvisation och nya tolkningar. Konserten rymmer både vemodet i den svenska låttraditionen och glädjefyllda danslåtar – allt med ett medryckande sväng!
Albin och Ingrid har precis tagit examen kandidatprogrammet i Svensk Folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De är aktuella med sin debut EP Spegling. “Ett avskalat, skirt sound med mycket luft och plats för eftertanke.” skriver Patrik Lindgren i tidskriften LIRA.
Ingrid Rodebjer – Fiol
Albin Myrin – Klarinett
Följ ”Rodebjer & Myrin” på Facebook för mer info!
Torsdagen den 18 augusti klockan 19:00
Bach i ton och rörelse & samtal om dans, klang och kropp
Partita – en flöjtspelande trädgårdsmästare, en koreograf tillika dansare möts i Johann Sebastian Bachs musik.
Partita är en dansad konsert där ett modernt dansuttryck ställs mot Bachs klangvärld och stildanser som Courante, Bourée och Sarabande i musikalisk 1700-talsdräkt.
Omvänt inspirerar och påverkar rörelsen musiken och den barocka stilen.
Två världar vävs samman och interagerar även med text.
Koreografi | Dans: Susanne Svantesson
Flöjt: Lasse Pettersson
Musik: Johann Sebastian Bach – Partita för soloflöjt BWV1013
“Ljudet när spaden glider ner i jorden, det vana greppet om spadens handtag, en rätt avvägd ansträngning.
En danssats , en Allemande av Johann Sebastian Bach är för mig en liknande utmaning.”
Lasse Pettersson ur boken Botan – Allas gröna rum (2021)
Samtal – efter framförandet bjuder vi in till ett samtal om dans, klang och kropp, och om grävande… med dansaren, koreografen och filmaren Susanne Svantesson, den musicerande trädgårdsmästaren Lasse Pettersson, och Wolfgang Weiser, doktorand i hållbar rörelseutbildning vid forskarskolan SMOVE samt lärare i Alexanderteknik. Samtalet modereras av Anna E Weiser, verksamhetsledare för Vibrationsverket och konstnär i ton och rörelse.
Pris 150 kronor, ungdom upp till 18 år/student 120 kronor. Barn under 10 år Fri entré. Boka biljetter via mail till info@vibrationsverket.se
Läs mer om de medverkande i Partita längre ner på sidan
Partita har stöd från Kulturrådet, Region Gotland och Dans på Gotland.
Foto: Jessica Lindgren-Wu
Medverkande i Partita
Susanne Svantesson är frilansande dansare, koreograf, danspedagog och filmare. Hon är baserad i Stockholm men har sedan början av 1990-talet regelbundet arbetat på Gotland.
Susanne har som dansare arbetat med en mängd framstående koreografer så som Per Jonsson, Vindhäxor, Birgitta Egergladh och Susanne Jaresand samt gjort egna produktioner sedan 1990.
Susanne har gästat Gotland med flera olika föreställningar och deltagit i olika konstnärliga projekt, bl a i Hide Kulturbrott samt varit gästlärare på Gotlands Dansutbildningar och Kulturama.
Susanne har gjort flera filmer på ön, bl a den mycket uppmärksammande Män som Dansar – om de gotländska männen som börjar dansa modern dans,
Kungen av Herrvik – om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik samt Kroppen talar alla språk – om danskonstnären Helena Högberg från Slite.
Susanne har gjort två produktioner där hon inspirerats av skulptrisen Camille Claudels konstnärskap och livsöde.
Kortfilmen Den blå klänningen hade premiär 8 december 2021 och scenproduktionen Indigo som hade premiär i oktober 2020 på Länsteatern på Gotland.
Den blå klänningen visades i december 2021 i Klosterlängan i Visby och Indigo kommer förhoppningsvis att spelas under sensommar och höst 2022 på Gotland.
Lasse Pettersson är klassiskt skolad musiker med erfarenhet som frilansare på 1970-talet inom musikteater, dans, och improvisation.
I början på 1980-talet sadlade han om och blev så småningom trädgårdsmästare i Botaniska trädgården i Visby.
Från den tiden är han aktiv som amatör i olika musikaliska sammanhang på Gotland.
Som trädgårdsmästare har han t.ex.under flera år genomfört solokonserter och kammarmusikkonserter i den botaniska trädgårdsmiljön.
Lasse medverkade i Susannes film Män som Dansar.
Han har nyligen givit ut en bok i samarbete med fotografen Tommy Söderlund; Botan – Allas gröna rum (2021).
Om samarbetet
Susanne Svantesson och Lasse Pettesson möttes redan 2012 under Susannes arbete med dokumentärfilmen Män som dansar, som sedan fick premiär 2015 i Visby.
Sedan dess har de närt en önskan om att arbeta och göra något tillsammans.
Lasse från sin musik- och trädgårdsmästarvärld och Susanne från dansvälden ville utforska vad som kunde hända i mötet mellan deras musik och dans.
För Lasse är arbetet i trädgården tätt sammankopplat med rörelse och rytm och han har nyligen givit ut en bok i samarbete med
fotografen Tommy Söderlund; Botan – Allas gröna rum (2021) där han skriver om just detta.
Och ingen som sett Män som dansar glömmer väl den fina filmsekvensen då han slänger från sig krattan och började dansa och visa rörelser ute i den botaniska trädgården.
Under senare år har Susanne och Lasse träffats regelbundet och improviserat och till slut fann dom ”mötet” genom Bachs musik.
I mars 2022 befann sig Susanne på ett arbetsresidens på Gotland där hon hade förmånen att få bo och arbeta på Konstnärshemmet Brucebo.
Det blev en kreativ period där arbetet med Partita kom att intensifieras och stycket fick sin slutgiltiga form.
Partita hade urpremiär på Länsteatern på Gotland den 3 juni 2022.
Lyssna dans Känna ljud 2022
Det är utomhusmatlagning på gång igen i Baju!
2021
KONSERT OCH DANSKVÄLL
med Rodebjer & Myrin
19/8 kl 19.00 i Vibrationsverkets tält i Anga
Med samklang och närvaro möts fiolen och klarinetten i egenskriven och traditionell musik från Sverige och Norge. Musiken formas till lekfulla samtal med plats för både improvisation och nya tolkningar. Konserten rymmer både vemodet i den svenska låttraditionen och glädjefyllda danslåtar – allt med ett medryckande sväng!
Albin och Ingrid påbörjar till hösten sitt tredje år på kandidatprogrammet i Svensk Folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Till hösten planerar de att spela in egenskrivna låtar som de ser fram emot att kunna släppa till sommaren 2021.
Kanske får ni lyssna till något redan den 19e augusti?
Följ ”Rodebjer & Myrin” på Facebook för att veta mer!
Ingrid Rodebjer – Fiol
Albin Myrin – Klarinett
Entré 180 :- Student 130:- Gratis för barn under 10 år.
Förboka biljetter via mail till info@vibrationsverket.se
Plats: Anga Stenstugu 436, i tält intill Anga Prästänge.
Arr: Kulturföreningen Balans i Fokus
Det är dags att anmäla sig till sommarens cirkusinspirerade Ljud- och balanskonstskola! I år även för barn 1-3 år tillsammans med vuxen. Välkomna!
Skapande Skola i förskolan – Lilla ljud- och balansskolan (JonglÖra för små öron + utbyggd ljud- och balansworkshop), spelas sedan hösten 2020 vid Gotlands kommunala förskolor.
2020
Skapande Skola i förskolan – Lilla ljud- och balansskolan (JonglÖra för små öron + utbyggd ljud- och balansworkshop), spelas vid Gotlands kommunala förskolor.
JonglÖra – en sinnrik ljud- och rörelsekonsert med fläkt av cirkus som vill inspirera lusten att lyssna, spela och balansera!
Av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
3-4 nov Scenen Atalante, Göteborg i arr av Levande Musik
1 nov 14.00 KKV Bohuslän i arr av Gerlesborgsskolan
10 oktober kl 14.00 JonglÖra gästspelar på Länsteatern i Visby
Foto: Friedel Weiser ©vibrationsverket
Se JonglÖra film
JonglÖra – digital premiär
7/6 kl 16.00
Huskonsertene i Rissa, Norge, genom tonsättare Ellen Lindquist, har beställt en filmad version av JonglÖra att visa digitalt. Med anledning av rådande omständigheter (Covid-19) kan vi inte resa tvärs över landet och framföra konserten live denna vår, så njut av en filmad version! Stöd oss gärna med ett frivilligt ekonomiskt bidrag, tack på förhand!
Foto Friedel Weiser
2019
JonglÖra-BalansÖra – lyssna balansera memorera
Lördag 19/10 kl. 16.00 Almedalsbiblioteket
Sinnrik ljud- och balanskonst – konsert, prova på, utställning
Hur ritar jag ljud och bygger balans? Barn har i samband med projektets konserter runt om på ön ritat, limmat och byggt bilder apropå vad de upplevt.
Hur ritar jag ljud? Mig själv när jag balanserar? Jag tänker rita ett hus!
JonglÖra blir BalansÖra, tar oss vidare ut i landskapet, ljud- och balanslandskapet
Konsert + verkstad + rita klippa klistra – barnen skapar ljud- och balansminnesbilder från konsert och ljud- och balansworkshop
Med stöd av Statens Kulturråd, i samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland och Fenomenalen Science Center på Gotland
Genomfördes vid:
Förskolor i Fårösund, Vänge, Endre, Visby (Visborg, Skräddaren)
Hemsegården i Hemse den 4/5
Vibrationsverket i Anga för deltagande barn och familjer i sommarkurserna
Östergarn Bygdegård i Östergarns kulturförenings regi
Fenomenalen i Visby v. 37 & 38 (för föranmälda skolklasser)
Kulturskolan för Särskolan
JonglÖra för små öron – en sinnrik ljud- och jongleringskonsert/föreställning
av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser
Turnerar i Region Gotlands regi (Kultur och fritid) på kommunala förskolor under våren 2019, 2020. Passar mindre rum och även riktigt små öron, från 1 år.
I sommar blir det äntligen konsert med Kulturskolans fantastiska världsmusikband Austre Tornseil!!!
2018
Full sommar och sprakande höst för KF Balans i Fokus!
JonglÖra, en sinnrik ljud- och jongleringskonsert/föreställning för små och stora öron, av och med Anna E Weiser & Wolfgang Weiser. Region Gotlands Kultur- och fritid köpte in tre konserter som gavs i Lärbro, fritidsgården Puma i Visby och på folkhögskolan i Hemse.
Föreningen sökte stöd från Statens Kulturråd för att vidareutveckla projektet till JonglÖra BalansÖra, att låta verkstadsdelen även innefatta ett ritande/klippande/klistrande av ljud- och balansminnesbilder. Strax före jul fick föreningen positivt besked om beviljat stöd!
Sommaren skyller vi på familjens studentfirande son… utöver planerade kurser/skolor hanns inget övrigt evenemang, men det blev en cirkusinspirerad ljud- och balanskurs för barn från 7 år, två familjekurser för barn 4-6 år och vuxen, en ungdomskurs, och en intensiv och omtumlande vacker Somatic Summer School för vuxna (kontaktimprovisation med Katarina Eriksson och Rey Chung, Alexanderteknik med Trisha Hemingway och Wolfgang Weiser, lyssnande med Anna E Weiser).
Katarina Eriksson has been involved with improvisational dance since 1989, collaborating with various artists, and as a member and co-founder of Swedish improvisation ensemble Floke. She teaches Contact Improvisation and other improvisational forms internationally, and since 2000 she curates the performance series Moments Notice in Berkeley. Katarina has worked at The Gothenburg State Theater and Opera, as well as with numerous choreographers
and dance companies in Sweden. Some more recent
performance work in US includes an art residency with Cathie Caraker at CounterPULSE, shows at San Francisco Clown School, and co-creation with veterans of war in the ETS project, and in Sweden/Europe; performing with on-going improv project Hoppalappa/The Ambassadörs, and (currently) with immigrant youth in Karuselldörrar/Lava Dansproduktioner.
Ray Chung is a performer, teacher, engineer, and artist who has a passion for dancing which he likes to share with other people. His main focus is improvisation and he has worked with Contact Improvisation since 1979 as part of improvisational performance practice and integrates other movement forms into his work, including martial arts, bodywork and Authentic Movement. Ray has worked with the leading proponents of Contact Improvisation and regu larly collaborates with dancers, musicians, and other artists. Ray’s work has been featured at numerous national and international festivals and venues. Currently based in San Francisco & Sweden, Ray regularly teaches abroad.
Ett av alla vackra Soundscape scores /partitur från deltagare i Somatic Summer School/lyssnande, initierad av Anna E Weiser.
Sommarens barn- och ungdomsverksamhet samarrangerades med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland.
2017
KONSERT
26/7 Kl 19.00 Entré 100:- (stud 50:-)
Ensemble Makadam spelar Beethovenskisser och bjuder in Anna E Weiser och hennes “Skrivpulpetinstrument” (byggt av snickare Joakim Klint) i ett idémässigt möte med hennes tidigare verk Ljud av tänkande händer, ett verk där det musikaliska materialet utgick från ljudet av skissande.
I statens Musikverks arkiv och hos Stiftelsen för musikkulturens främjande finns möjlighet att studera Ludwig van Beethovens originalmanuskript och skisser. Ensemble Makadam låter sig inspireras av dem när de skissar, väljer och vrakar ur mästarens verk.
Beethovenskiss
Fotograf: Per Buhre
Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck.
Det har blivit ett arbetssätt som genomsyrar de flesta produktioner. Det kan vara att mitt i satserna blomma ut i improvisationer, klippa och klistra ur verken, preparera instrumenten för att hitta nya klanger och arbeta med olika lager. Ensemblen samarbetar också med tonsättare som arbetar just i gränslandet mellan noterad musik och improvisation.
Anna E Weiser är tonsättare och musiker som arbetar just i gränsland mellan noterad och improviserad musik. Det konstnärliga arbetet utgår från och utforskar rum och lyssnande i relation, ett lyssnande som inbegriper handens, hant-verkets, intelligens.
2015 hördes hennes verk Ljud av tänkande händer i Almedalsbibliotekets foajé. Då gav ljuden från en tecknares penna musikaliska impulser till musiker att följa och laborera med. Nu möter tankegångar från detta verk Ensemble Makadams skisserande utifrån Beethovens.
Fotograf: Wolfgang Weiser
2016
Söndagen 17/7 kl 19.00 Konsert/öppen repetition med Ensemble Makadam från Gbg. Ett konstmusikaliskt experimentellt verk med textila inslag, SPINN- rotation och tuskaft, av Anna E Weiser. Publiken medverkar med att brodera, inga förkunskaper krävs. Kontant entré, sliding scale, lägst 50:- Välkomna!
Söndagen 31/7 KONSERT och performance. Elvira Halls polskeprojekt samt (detta år fick vi äntligen till det!) Haplihaitar, kulturskolans storband.
2015
Denna sommars evenemang är under planering, men vi hoppas på Kulturskolans eminenta Klezmer-ungdomsgrupp Haplihaitar. Håll utkik efter datum!
2014
Stahlhammer Klezmer Classic Trio upprepade konsertsuccén från sommaren innan!!
En dags Barnfestival med besök av Karl-Petters Orkester hann det också bli! Och vi i familjen Weiser, The Improweiser, spelade egen cirkusshow och höll workshops för alla besökande nyfikna och glada barn.
2013
Fick vi ädelt besök av Stahlhammer Klezmer Classic Trio. Med ytterst lite marknadsföring kom hela 130 konsertlystna för att lyssna till deras härliga, generösa, smäktande musik! Tältet vibrerade…
2012
Invigde vi det nyinköpta Slöjdcirkustältet och gästades av tyska clown-duon Kasper & Gaya