Lyssna Dans, Känna Ljud – sommarkurs i rörelseimprovisation

Improvisationskurs 27-29 augusti

En rörelseworkshop som blandar perspektiv från scen-, bild- och ljudkonst i ett lekfullt utforskande

med Katarina Eriksson & Anna E Weiser

Den franska konstnären Louise Bourgeois har beskrivit hur hennes kreativa process utvecklats från “rädslan för att falla” till “konsten att falla” och slutligen till “The Art of Hanging in There “ (ung. konsten att hålla sig kvar/flytande). Med inspiration från hennes ord, kommer vi att arbeta med improvisationsupplägg och minimalistiska koreografiska fraser som kretsar kring begreppet motvikt.

 

Under första delen av dagen underbygger och fördjupar vi improvisationsarbetet genom “lyssnande och görande” – ett enkelt materialbaserat utforskande med papper, trådar och garn, etc. Att vända uppmärksamheten till mottagande snarare än till “utsändande” får själva övergången mellan inifrån och ut att hamna i fokus. Vi tolkar dessa tunna övergångar, mellan ytor, membran, hud, som ett vävande mellan rum och person, ett lyssnande inifrån och ut. Arbetet kommer ha fokus på ljud/klang och vi till och med gör några!

Vi avslutar varje dag med att kombinera improviserade solo-, partner- och gruppupplägg med enkla dansfraser som leder fram improvisationerna mot större självständighet, momentum-uppföljning och gammal god dansglädje (till musik!).

 

Tid: Fredag 17.00 -19.00, lördag 10.00 – 17.00, söndag 10.00 -14.00

Plats: Vibrationsverket i Anga, Gotland, i ett stort, vitt, vackert tält!

(Anga Stenstugu 436, Katthammarsvik)

Kursavgift: 1800 SEK, prisreduktion för studenter och arbetslösa

Anmäl via mail

Ta med din egen lunch. Kaffe och te serveras.

Billigt och enkelt boende (liggunderlag och sovsäck) i närheten kan ordnas vid behov, i ”Anga gamla skola”. Där finns kök, toalett, ingen dusch. Dusch finns nära där vi arbetar.

Med anledning av Covid-19: Begränsat antal deltagare, max 12. Du måste vara symtomfri. Skulle du behöva avboka med kort varsel före kursstart pga av symtom betalas kursavgiften tillbaka. Det samma gäller om vi kursledare skulle behöva ställa in med kort varsel p.g.a. sjukdom. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller öppet för förändrat läge.  

Katarina Eriksson är danskonstnär baserad i USA och Sverige, som har jobbat med improvisationsdans sedan 1989. Hon undervisar Kontaktimprovisation och improvisationsbaserad dans internationellt och skapar föreställningar, ofta i bland-konst sammanhang. Katarinas sätt att instruera uppmuntrar samarbete, en mångfald av uttryck och ett “nybörjar- sinne”. Hennes huvudsakliga kreativa vägvisare är sårbarhet, musikalitet och lekfullt allvar. katerimpro.wixsite.com/website-1

Anna E Weiser är kompositör/klangkoreograf, sångare, skribent och utbildad BMC® Somatic Movement Educator vid Movimiento Atlas. Hennes konstnärliga fokus är känslighet för rum och lyssnande. Att lyssna är centralt för hennes praktik; hon arbetar ur ett somatiskt perspektiv, i ett transdisciplinärt klangkonstfält. Skapar tvärkonstnärliga verk eller medverkar i samarbetsprojekt.  www.annaeweiser.se